Excel tanfolyam vélemény egy asszisztens tollából

Kell ez nekem?

Van az a játék, amikor gondolkodás nélkül rá kell vágnod az első eszedbe jutó gondolatot egy megadott szóra. Ha azt mondom Excel, mi jut eszedbe?

Be kell valljam, nekem az, hogy lehetetlen.

Ha kicsit bővebben kellene kifejtenem azt mondanám, egész biztos nem nekem találták ki. Vihogva aratna kiütéses győzelmet felettem az Excel, még mielőtt belépnék a ringbe.

Két szóval lehet? Mert akkor rettegés foka. És ez most egyáltalán nem „költői” túlzás.

Milyen függvény? Mit szúrjak hová? Mi az a Pivot? Aha, diagram, de hogyan? Meg a dátum nem is dátum? Na, ne szórakozz!

Vélemény az Excel tanfolyam után

Ám a sors útjai kifürkészhetetlenek. Amikor lehetőségem adatott arra, hogy elvégezzem a Kezdő Excel Tanfolyamot, gondolkodás nélkül, bár kicsit bizonytalanul, rábólintottam. Egy idő után zavaró, amikor a legegyszerűbb Exceles kérdésre sem tudsz válaszolni. Főleg, ha az ExcelTitok csapatához tartozol.

Naná, hogy tanultam én Excelt! Ahogy valószínűleg Te is. De hol van az már? A feledés homályában konkrétan. Sajna elkövettem azt a baklövést, hogy nem használtam kb. 20 évig, persze, hogy a 0-ról indultam újra. Innen szép győzni.

Szóval belevágtam.

Mi kell az online Excel tanfolyamhoz?

Ezt a kérdést nem érdemes túlbonyolítani. Kellesz Te, kell egy remek oktató, egy laptop/számítógép, a Teams , és a jövendőbeli barátod (nem, nem Szilvia), az Excel.

No meg az akarat és a szorgalom.

Ha ez utóbbi 2 nincs meg, ne vágj bele! Ha társul mellé némi félelem, aggály, teljesen természetes. Nekem elhiheted, hogy a 3. óra elejére ezek az aggodalmak köddé válnak.

Ha van 2 monitorod jó, ha nincs, nem fog hátrányod származni belőle. 2 monitorral kicsit komfortosabb az oktatás, mert az egyiken tudod nézni a megosztott képernyőt, a másikon meg egyúttal dolgozhatsz is az Excelben. De nem követelmény, ennek hiánya miatt ne mondj le a tanulásról!

Én pl. egy sima, mezei laptopon dolgoztam. Ebben az esetben néztem a megosztott képernyőn, hogy mi a feladat, hogyan kell kivitelezni, majd az Excelt megnyitva követtem a lépéseket. Tehát lépegetni kell a Teams és az Excel között (Alt Tab kombinációval gyerekjáték). Azt gondolom, ennél nagyobb gondja ne legyen az embernek.

Hogyan képzelj el egy ilyen tanfolyamot?

Kardinális kérdések, hogyan épül fel, milyen témákat boncolgatunk, mi a helyzet, ha nem tudsz minden órán részt venni? Minden kérdésre választ kapsz itt: https://exceltitok.hu/csoportos-kezdo-excel-tanfolyam/

Én inkább a saját tapasztalataimról beszélnék. Így ez egy szubjektív Excel tanfolyam vélemény, amelyet a 9 hét benyomásai alapján írok.

Ha ismered a Teams-t szuper, ha nem, majd most megismered. Egyszerűen megtanulható a használata, de ha elakadnál, segítünk. Én már ismertem, mert a járvány ideje alatt 3 gyermekem ezen a felületen abszolválta naponta az online órákat, elhiheted, egy élmény volt. De legalább ennyi előnye volt az online oktatásnak.

Az első órán többnyire mindenki zavarban volt. 10 percig. Persze, nem ismertük sem egymást, sem a tanárt, sem az Excelt.

Már említettem, hogy kell a remek oktató. Ezen nem csak a „tárgyi” tudást értem. 10 perc alatt feloldani egy 20 fős társaságot művészet. Solyának sikerült.

Amennyiben Macintosh Excel tanfolyamot keresel, Detti lesz az, aki pillanatok alatt megszabadít a kezdeti szorongástól.

Ne úgy képzeld, hogy bumm, bele a közepébe! Olyan természetesen beszélgetett, kérdezett minket magunkról, a céljainkról Solya, mintha ezer éve ismertük volna egymást.

Na jó, amikor kért egy önként vállalkozót, hogy ossza meg a képernyőjét az együtt gyakorláshoz, nem tolongtunk. De ez minden csapatban így van az elején. ? Emlékszem, én külön kértem, hogy nekem ne kelljen majd se képernyőt megosztani, sem beszélni, én csak ott elleszek a „leghátsó” sorban. Milyen balga voltam! Persze, hogy akasztották a hóhért, én is sorra kerültem.:-)

Nem, nem tudtam tökéletesen megoldani a feladatokat. Ha most azt hiszed jött az összeráncolt szemöldök, tévedsz. Ha kellett, Solya elmondta 100-szor ugyanazt a képletet mondjuk. Mosolygósan, türelmesen. Bátorítóan. Ez a hozzáállás pedig az egyik legfontosabb pillére volt annak, hogy jól érezzem magam abban a 9 hétben, és közelebb merjem engedni magamhoz legújabb barátomat. Ok-ok, nehezen barátkozom.


Az órákat úgy képzeld el, hogy miután az elején tisztáztuk az esetlegesen házi feladatok (lentebb kifejtem) során felmerülő kérdéseket, az aznapi tananyagot együtt feldolgoztuk (itt jön képbe a ki osztja meg a képernyőt? kérdés), rengeteg, de tényleg rengeteg példán keresztül.

Aztán hogy még jobban megragadjon a tudás, 3-4 fős csoportokba osztottak minket, és így, a kisebb csoportokban „kellett” közösen megoldani a kapott feladatokat. Kinek ez, kinek az ment jobban, csapatban dolgozni klassz és tanulságos dolog. Amikor pedig én, az Excel analfabéta tudtam irányt mutatni másoknak, az igazán felemelő érzés volt. Mert akkor kezdtem azt érezni, lehet, hogy mégis meglátom azt a bizonyos fényt az alagút végén.

Ha pedig megakadtunk a kapott feladatoknál, csak behívtuk a csevelybe Solyát és segített. Nem, nem mondta el a megoldást. Rávezetett. Ez egy másik igen fontos pillér. El tudta érni, hogy gondolkozzunk, méghozzá helyesen, és magunktól jöjjünk rá az Excel fortélyaira.

Nehogy azt hidd, itt a vége! A cél, hogy automatikusan, örömmel tudd használni az Excelt, ezért bizony vannak házi feladatok. De 1-est nem kapsz, ha nem csinálod meg. Ellenben gyakorlatod sem lesz, szóval, ha rám hallgatsz, szorgalmasan megcsinálod a feladatokat.

Elsőre soknak tűnt. De tényleg. Aztán meglepő dologgal szembesültem. Magam sem értettem, mi ütött belém, hisz én nem is szerettem az Excelt, mégis élvezettel oldottam meg a házikat. Általában egyszerre, egy ültő helyemben. Igen, megjött ám a lelkesedés. Kihívásként tekintettem minden egyes példára, és őszinte örömmel töltött el minden egyes helyesen megoldott feladat.

Lelkes, tanulni vágyó, szorgalmas csapatok szoktak minden online Excel tanfolyamra összejönni, így eshet meg, hogy olyanról is tanulsz, amire nem számítasz. ? Mi pl. az egyik résztvevő kérésére kicsit jobban megismerkedtünk a Word-del is.

Tanulság – avagy az Excel tanfolyam vélemény röviden

Életem egyik legjobb döntése volt belevágni a tanfolyamba, kilépni a komfortzónámból, és elengedni a félelmeimet. Azt hittem, tudom, nagyjából mire való az Excel. Ahhh, dehogy tudtam! Elképzelni sem tudtam, mennyi lehetőség rejlik benne, mennyi mindenre használhatom, és főleg, milyen mértékben meg tudja könnyíteni az életemet.

Az egyik fejbekólintós felismerés a Táblázat formátum volt , ehhez kapcsolódva pedig a szűrő használata. Merőben átláthatóbbá tud válni az a sokszor rengeteg adat, amelyekkel dolgozom. A másik pedig az, hogy ha jól magyarázzák el, és rávezetnek a logikára, nem is olyan macerásak a logikai függvények.

Excel tanfolyamok

Ha Te is belevágnál, ha Neked is szükséged van egy új barátra, csatlakozz az interaktív Kezdő Excel Tanfolyamainkhoz – online a Teams-en:

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Tumblr
Skype
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Exceltitok logo - Garantáltan megbarátkozol az Excellel - Egyénre és cégre szabott Excel oktatás

Akarsz te is ingyenes, munka gyorsító Excel tippeket?

Melyik lenne Neked most nagyobb segítség?

Excel Titok olvasni - oktatás, könyv

Ingyenes alapozó Excel tipp sorozat.

Azonnali segítség: Excel kezdő és haladó tankönyv