5 tipp adatrögzítéshez, ha csak erre használod az Excelt

Egy egyszerű adatrögzítéshez is használhatsz rengeteg billentyűkombinációt és gyorsító trükköt. Sokan azzal ‘hessegetnek el’, mikor az Excelre kerül a szó, hogy “Á, én nem használom az Excelt, csak egy kész táblázatot töltök az adatokkal.”

Összeszedtem 5 egyszerű tippet, amire érdemes figyelned, mert időt nyerhetsz, és még magabiztosabban végezheted a munkádat.

Az adatrögzítés kifejezetten 'gépelős' feladat, mellőzd az egeret!Az adatrögzítés kifejezetten ‘gépelős’ feladat, amikor a billentyűzeten van a kezed. Ilyenkor létfontosságú, hogy kerülj minden felesleges egerezést, mert ha ki kell nyúlnod az egérhez, azzal időt veszítesz.

1. Egér helyett mozogj billentyűkkel

Az Excelben a cellák között legegyszerűbben a navigációs nyilakkal lépkedhetsz: jobbra / balra / fel / le. Tehát felejtsd el a kattintgatást, és használd a nyilakat.

Természetesen nem kell a nagyobb távolságokat egyesével nyomogatnod, hanem a Ctrl segítségével “turbósíthatod” a nyilakat. Ez az adott irányban keresi meg az utolsó kitöltött cellát, vagy üres cellák esetén a következő olyat, amiben adat van.

Mozgáshoz egér helyett a nyilakat használd.Jó esetben az A oszlopban megnyomott Ctrl ↓ lemegy a táblázat utolsó sorára. Még egy ↓ nyíl, vagy Enter, és máris abban az üres sorban vagy, hová rögzítheted az új adatot.

Ha egy oszlopban csak kevés adat szerepel, a Ctrl ↓ -lal gyorsan “végigszaladhatsz” rajtuk.

Felfelé is ugyanígy mehetsz, de érdemes a Ctrl Home-t is megjegyezned, ami az A1 cellába visz vissza.

2. Felejtsd el a duplakattot!

Adatbevitelkor sokan feleslegesen duplán kattintanak az üres cellába, vagy felkattintanak a szerkesztőlécbe, és csak ezután kezdenek gépelni.

Pedig a cella kijelölése (ezt ugye a nyilakkal) után egyből el tudsz kezdeni írni – extra kattintgatás nélkül! Ne ijedj meg, ha nem látod a kurzort, csak írjad a tartalmat, az betűtől betűre bekerül a cellába.

Ha felül kell írni egy adatot, akkor nyugodtan ‘ráírhatod’ a régire, nem kell külön törölnöd. Ezzel is időt spórolsz meg.

Látom, hogy sokan javításhoz, ellenőrzéshez használják a duplkattot, hogy a hivatkozásokkal együtt megjelenjen a képlet. (Sokszor sajnos még az “oktatóvideókban” is ezt látom, így nem csoda, hogy elterjedt jelenségről van szó.)

Erről is lebeszéllek, mivel ilyenkor valahová a karaktersor közepére kerül a kurzor – jellemzően rossz helyre. Ha nem figyelsz, még el is ronthatod a képleted.

 • Ha hibát találtál és módosítani akarsz, inkább a Szerkesztőlécre kattints: ott pontosan meg tudod határozni a kurzor helyét, és javítani tudod a hibát.
 • Használd az F2 gombot, ami a beírt szöveg végére ugrik, így kevesebb problémát okozhat. Ha végeztél, használd az Enter (Ok) vagy Esc (Mégse) billentyűket a kilépésre, vagyis itt sem kell az egérrel kattintatni.

3. Használd a Tab-Enter párost az adatrögzítéshez

Adatrögzítéshez használd az Enter helyett a Tab gombot! Ez is rögzíti az adatot, de utána nem lefelé, hanem jobbra lép tovább. Így rögtön írhatod a sorba a következő információt.

A sok Tab után, a sor végén használd az Entert! Ilyenkor az Enter nem lefelé, hanem a legelső Tab alá ugrik vissza. Vagyis visszakerülsz a sor elejére, és rögtön töltheted is a következő sort…. Praktikus, ha sok adatot kell bevinned egy Excel táblába.

Végre itt a megoldás! Ilyen még nem volt!

Létrehoztunk egy Titkos VIP Klubot, ahol egész évben fejlődhetsz.

Excel Titok párbeszéd- oktatás, könyv

Kérdezés

Fejlődés

Excel Titok kapcsolódás - oktatás, könyv

Közösség

Excel Titok olvasni - oktatás, könyv

Néha elakadsz?

Néha elakadsz, és megnyugtató lenne, ha feltehetnéd a kérdéseid, és segítene valaki? Vagy vágysz arra, hogy egy-egy feladatot átbeszélj egy hozzáértő szakemberrel, hogy megerősítést kapj?

 • Munka gyorsító trükkök
 • Napi kérdezési lehetőség
 • Gyors, szinte azonnali válasz
 • Prémium oktató anyagok
 • Támogató közösség
 • 25% kedvezmény a kijelölt képzésekre, anyagokra.

4. Így tölts ki több cellát ugyanazzal az adattal

Ha több cellába kell ugyanazt az információt rögzítened, akkor

 1. először jelöld ki a cellákat (a Shiftet nyomva tartva lépkedj a nyilakkal),
 2. majd írd be, amit szeretnél.
 3. Végül sima Enter helyett Ctrl Entert nyomj a végén.adat

Adatrögzítéshez használd a Ctrl Entert

5. Számok mellé sose írj szöveget vagy mértékegységet

Végül egy praktikus tanács: a számok mellé sose írj szöveget, mert onnantól nem lehet vele számolni. Sose írj a szám közé pontot vagy szóközt pl. 1.200 vagy 1 200, sem a végére kötőjelet, mint a papíron (1.200,- ), használd inkább az ezres csoportosítást! Kerüld a mértékegységeket is a cellában, pl 30 db, 42 kg, 15 m – ha ez fontos információ, tedd külön oszlopba, vagy használj egyéni mértékegységet!

Elég ennyi az adatrögzítéshez, vagy mehetünk tovább?

Ha szeretnéd mégis jobban ismerni az Excelt, akkor érdemes eljönnöd egy személyre szabott Excel tanfolyamra, ahol gyakorlatias példákon keresztül, játékosan tanítunk meg az Excel használatára.

Minden tanárunk profi Excel felhasználó és oktató, mellette komoly gazdasági tapasztalattal rendelkezik. Vagyis olyan mentort kapsz, aki pontosan érti, hogy a munkádban mire van szükséged.

Hogyan lehet a mai napot és a pontos időt gyorsan begépelni az Excelbe?

Hogyan zárod be az Excel fájlokat?

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés.

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

1 hozzászólás érkezett: “5 tipp adatrögzítéshez, ha csak erre használod az Excelt”

 1. Egyszerű, érthető, kiváló ismétlés, ami mindig hasznos. Biztosan eredményesek a tanfolyamok. Gratulálok.

Írj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Most már el merek menni kételyek nélkül állásinterjúra.

Mindig is azt éreztem, hogy az Excel egy lehetetlen küldetés számomra, akárhány könyvből próbálkoztam soha nem sikerült magabiztosan elsajátítani.

De hála Istennek rátaláltam Bernadettre, nagyon köszönöm Neked a kellemes órákat, most már el merek menni kételyek nélkül állásinterjúra.

Rámutattál a logikájára és örömmel gyakoroltam az órákra, mert nagyon életszerű példákkal segítetted a tanulást.

Marcsi

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Leggyakoribb Excel függvények, magyarul és angolul

Felsorolásszerűen összegyűjtöttem a legfontosabb Excel függvények listáját. Korábban már írtam egy cikket ’30 Excel függvény, amit mindenkinek tudni érdemes’ címmel, ahol röviden össze is foglaltam a tudnivalókat. …

Tovább olvasom →

Így szabadulj meg az ismétlődő adatok okozta fejfájástól

Ismétlődő adatok szinte minden adatbázisban előfordulnak: vagy mert eleve több listában gyűjtöd az adatokat, vagy mert Mancika véletlenül kétszer rögzít egy-egy jelentkezőt, számlát. Szerencsére az …

Tovább olvasom →

Gyorsulj fel! 55 Excel billentyűkombináció – 8 hetes Excel kihívás

Gyorsíts a munkádon, vegyél részt az Excel billentyűkombináció kihívásban, és tanuljunk meg együtt minden nap 1 billentyűs trükköt, 55 napon keresztül! Így napi pár perc …

Tovább olvasom →