5 tipp adatrögzítéshez, ha csak erre használod az Excelt

Egy egyszerű adatrögzítéshez is használhatsz rengeteg billentyűkombinációt és gyorsító trükköt. Sokan azzal ‘hessegetnek el’, mikor az Excelre kerül a szó, hogy “Á, én nem használom az Excelt, csak egy kész táblázatot töltök az adatokkal.”

Összeszedtem 5 egyszerű tippet, amire érdemes figyelned, mert időt nyerhetsz, és még magabiztosabban végezheted a munkádat:

 1. Egér helyett mozogj billentyűkkel
 2. Felejtsd el a duplakattot!
 3. Használd a Tab-Enter párost az adatrögzítéshez
 4. Így tölts ki több cellát ugyanazzal az adattal
 5. Számok mellé sose írj szöveget vagy mértékegységet

1. Egér helyett mozogj billentyűkkel

Az adatrögzítés kifejezetten 'gépelős' feladat, mellőzd az egeret!

Az adatrögzítés kifejezetten ‘gépelős’ feladat, amikor a billentyűzeten van a kezed. Ilyenkor létfontosságú, hogy kerülj minden felesleges egerezést, mert ha ki kell nyúlnod az egérhez, azzal időt veszítesz.

Ebben a videóban részletesen megmutatom az alap mozgásokhoz tartozó billentyűkombinációkat:

Az Excelben a cellák között legegyszerűbben a navigációs nyilakkal lépkedhetsz: jobbra / balra / fel / le. Tehát felejtsd el a kattintgatást, és használd a nyilakat.

Természetesen nem kell a nagyobb távolságokat egyesével nyomogatnod, hanem a Ctrl segítségével “turbósíthatod” a nyilakat. Ez az adott irányban keresi meg az utolsó kitöltött cellát, vagy üres cellák esetén a következő olyat, amiben adat van.

Mozgáshoz egér helyett a nyilakat használd.

Jó esetben az A oszlopban megnyomott Ctrl ↓ lemegy a táblázat utolsó sorára. Még egy ↓ nyíl, vagy Enter, és máris abban az üres sorban vagy, hová rögzítheted az új adatot.

Ha egy oszlopban csak kevés adat szerepel, a Ctrl ↓ -lal gyorsan “végigszaladhatsz” rajtuk.

Felfelé is ugyanígy mehetsz, de érdemes a Ctrl Home-t is megjegyezned, ami az A1 cellába visz vissza.

2. Felejtsd el a duplakattot!

Adatbevitelkor sokan feleslegesen duplán kattintanak az üres cellába, vagy felkattintanak a szerkesztőlécbe, és csak ezután kezdenek gépelni.

Pedig a cella kijelölése (ezt ugye a nyilakkal) után egyből el tudsz kezdeni írni – extra kattintgatás nélkül! Ne ijedj meg, ha nem látod a kurzort, csak írjad a tartalmat, az betűtől betűre bekerül a cellába.

Ha felül kell írni egy adatot, akkor nyugodtan ‘ráírhatod’ a régire, nem kell külön törölnöd. Ezzel is időt spórolsz meg.

Látom, hogy sokan javításhoz, ellenőrzéshez használják a duplkattot, hogy a hivatkozásokkal együtt megjelenjen a képlet. (Sokszor sajnos még az “oktatóvideókban” is ezt látom, így nem csoda, hogy elterjedt jelenségről van szó.)

Erről is lebeszéllek, mivel ilyenkor valahová a karaktersor közepére kerül a kurzor – jellemzően rossz helyre. Ha nem figyelsz, még el is ronthatod a képleted.

 • Ha hibát találtál és módosítani akarsz, inkább a Szerkesztőlécre kattints: ott pontosan meg tudod határozni a kurzor helyét, és javítani tudod a hibát.
 • Használd az F2 gombot, ami a beírt szöveg végére ugrik, így kevesebb problémát okozhat. Ha végeztél, használd az Enter (Ok) vagy Esc (Mégse) billentyűket a kilépésre, vagyis itt sem kell az egérrel kattintatni.

3. Használd a Tab-Enter párost az adatrögzítéshez

Adatrögzítéshez használd az Enter helyett a Tab gombot! Ez is rögzíti az adatot, de utána nem lefelé, hanem jobbra lép tovább. Így rögtön írhatod a sorba a következő információt.

A sok Tab után, a sor végén használd az Entert! Ilyenkor az Enter nem lefelé, hanem a legelső Tab alá ugrik vissza. Vagyis visszakerülsz a sor elejére, és rögtön töltheted is a következő sort…. Praktikus, ha sok adatot kell bevinned egy Excel táblába.

Nézd meg a videómat, Te is ilyen gyors lehetsz:

4. Így tölts ki több cellát ugyanazzal az adattal

Ha több cellába kell ugyanazt az információt rögzítened, akkor

 1. először jelöld ki a cellákat (a Shiftet nyomva tartva lépkedj a nyilakkal),
 2. majd írd be, amit szeretnél.
 3. Végül sima Enter helyett Ctrl Entert nyomj a végén.adat
Adatrögzítéshez használd a Ctrl Entert

5. Számok mellé sose írj szöveget vagy mértékegységet

Végül egy praktikus tanács: a számok mellé sose írj szöveget, mert onnantól nem lehet vele számolni. Sose írj a szám közé pontot vagy szóközt pl. 1.200 vagy 1 200, sem a végére kötőjelet, mint a papíron (1.200,- ). Írd be a számot minden extra nélkül, és használd az ezres csoportosítást a formázáshoz!

Kerüld a mértékegységeket is a cellában, pl 30 db, 42 kg, 15 m – ha ez fontos információ, tedd külön oszlopba, vagy használj egyéni mértékegységet!

Elég ennyi az adatrögzítéshez, vagy mehetünk tovább?

Ha szeretnéd mégis jobban ismerni az Excelt, akkor érdemes eljönnöd egy személyre szabott Excel tanfolyamra, ahol gyakorlatias példákon keresztül, játékosan tanítunk meg az Excel használatára.

Minden tanárunk profi Excel felhasználó és oktató, mellette komoly gazdasági tapasztalattal rendelkezik. Vagyis olyan mentort kapsz, aki pontosan érti, hogy a munkádban mire van szükséged.

Hogyan lehet a mai napot és a pontos időt gyorsan begépelni az Excelbe?

Hogyan zárod be az Excel fájlokat?

Végre itt a megoldás! Ilyen még nem volt!

Létrehoztunk egy Titkos VIP Klubot, ahol egész évben fejlődhetsz.

Excel Titok párbeszéd- oktatás, könyv

Kérdezés

Fejlődés

Excel Titok kapcsolódás - oktatás, könyv

Közösség

Excel Titok olvasni - oktatás, könyv

Néha elakadsz?

Néha elakadsz, és megnyugtató lenne, ha feltehetnéd a kérdéseid, és segítene valaki? Vagy vágysz arra, hogy egy-egy feladatot átbeszélj egy hozzáértő szakemberrel, hogy megerősítést kapj?

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

3 hozzászólás érkezett: “5 tipp adatrögzítéshez, ha csak erre használod az Excelt”

 1. Egyszerű, érthető, kiváló ismétlés, ami mindig hasznos. Biztosan eredményesek a tanfolyamok. Gratulálok.

 2. Árki Fanni Diána

  Kedves Bernadett!
  Olyan kérdésem lenne, hogy adatokat kell feldolgoznom névvel és telefonszámmal amik egy cellában szerepelnek. Hogyan tudom őket külön cellába tenni gyorsan és egyszerűen?
  Köszönöm a segítséget!
  Fanni

Írj üzenetet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Magabiztosan állok a kihívások elé

Jó döntés volt, hogy felkerestelek, és nálad tanultam azt a "mumus " programot, amibe többször beletört a bicskám önállóan.

Amit élveztem az órák során, hogy jól és szakértően magyarázol, az első órák után alig vártam, hogy leülhessek itthon "excel- ezni".

Most már magabiztosan állok a kihívások elé, és külön köszönöm a türelmedet, amit egy átlagos tanfolyamon nem kap meg az ember!

Szilvi

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

3 tipp az Excel költségvetés vezetéséhez

A költségvetés vezetését, azaz a költségek-bevételek írását magánemberként és vállalkozóként is fontosnak tartom. Az új év egyben új lehetőség, hogy aki eddig nem írta, most …

Tovább olvasom →

Lenyíló lista a már szereplő értékekből

Egy lenyíló lista jelentősen gyorsíthatja az adatrögzítést, főleg, ha gyakran kell ismétlődő értékeket beírnod a táblázatodba. Az Excel magától is felajánlja a már szereplő értéket …

Tovább olvasom →

Kezdő Excel feladatok – 5 példa oktató videóval

Kezdő Excel feladatok találhatóak ebben a cikkben, amivel az Excel alapjait gyakorolhatod be. Például megismerheted a táblázat felépítését, alap formázásokat és egyszerűbb képleteket, függvényeket. A …

Tovább olvasom →