3 tipp az Excel költségvetés vezetéséhez

A költségvetés vezetését, azaz a költségek-bevételek írását magánemberként és vállalkozóként is fontosnak tartom. Az új év egyben új lehetőség, hogy aki eddig nem írta, most elkezdje, vagy aki már vezeti a költségeit, az átgondolja és módosítsa a meglévő sablonját.

Több mint 10 éve vezetem a költségvetésem, természetesen az elején én is az ‘egy hónap = egy munkalap’ elvén kezdtem, aztán eljött a pont, amikor egy munkalapra rendeztem. A következő nagy lépés az volt, mikor már az egyenlegeimet is követni kezdtem.

Miért jó a költségvetés?

A költségvetés tervezése és követése is fontosGyakori kifogás a költségek rögzítése ellen: Fejben is nyomon tudom követni!

Sokan arra hivatkoznak, hogy fejben is átlátják az anyagi helyzetüket, havi készpénzáramlásukat.

Ez akár még igaz is lehet.
Viszont visszakeresni és összehasonlítani az adatokat hónapokkal, évekkel később már igencsak nehéz.

Márpedig ezek az összesített számok az igazán megdöbbentőek, tanulságosak, ami alapján új elhatározásokat tudsz hozni.

Nem véletlenül mondják, hogy amit elkezdesz mérni, az elkezd javulni. Óhatatlanul jobban odafigyelsz, ha tudod, hogy nyoma lesz a költekezésnek. Amikor pedig már több év adatával – és némi Excel ismerettel – rendelkezel, egész összetett elemzéseket is el tudsz végezni, ami a rejtett összefüggéseket is kimutatja.

Ha most kezdenéd a költségvetés írását

Ha most kezded a tételek vezetését, akkor azt javaslom, hogy ne gondolkozz túl sokat! Csak írj mindent, ahogy éppen helyesnek gondolod.

Majd az első 2-3 hónap után, amikor már van elég adat, ráérsz gondolkodni, hogy mi ebből a fontos, és a jövőben hogyan legyen. (A meglévőt mindig könnyebb módosítani, mintha nincs semmi…)

1. Listába gyűjtsd a tételeket

Az első tipp rögtön ez: ne “mátrixosan”, hanem “listába ömlesztve” kezdd el gyűjteni az adatokat.

Egyszerűen kezdd el összegyűjteni a költségvetés tételeit.

Könnyebb lesz szűrni, elemezni.

Használj táblázatos formátumot, és rendelj kategóriákat a tételekhez. Érdemes azt is rögzítened, hogy mivel fizetted a tételt.

2. Legyél naprakész

Ha tudod, minden nap írd be a tételeket, különben elfelejted. Persze ez nekem sem sikerül mindig, ilyenkor elteszem a blokkokat a pénztárcámba (vagy felírom a tételeket a füzetembe), és utólag rögzítem be.

Ha naponta megnyitod az Excelt, akkor az segít formában maradni, plusz használhatod  – magyar Windows Excelnél – a Ctrl 0 (nulla) billentyűkombinációt a ‘mai nap’ beírásához.

Az adatrögzítés egyszerűsítéséről itt írtam korábban.

Gyere el az ‘Adatelemzés és vállalati műszerfal készítés Excel pivot táblával workshopra’, ami mellé egy ajándék költségvetés mintát kapsz, így könnyen nyomon követheted és elemezheted a költségeidet. A workshop végére képes leszel pár kattintással összerakni összesítő táblázatokat és diagramokat, sőt, akár egy komplett irányítópultot is összeállíthatsz.

3. Használd a meglévő adatokat

Az online-bankokból (akár fél, van ahol egy egész) évre visszamenőleg kiexportálhatod az adatok, így nem kell a rögzítéssel bajlódnod, és utólag is készíthetsz legalább egy hozzávetőleges elszámolást.

Kinek milyen a jó költségvetés?

Ahogy minden ember más, úgy mindenkinek mást tartalmaz az ideális költségvetés.

Az évek során én is fokozatosan alakítottam-csiszoltam a táblázatomat a saját igényeim szerint. De az ügyfeleimnél is látom, hogy eltér a pénzügyi működésük, ezért más-más igényeik vannak. Például valakinél központi szerepben van az áfa, vagy szereti több részletben utalni a számlákat, és ezt is követni szeretné. De az is gyakran szempont, hogy a költségvetés egyezzen a banki vagy logisztikai listákkal, és ne kelljen duplán rögzíteni a tételeket.

Azt is mindenki egyénileg döntheti el, hogy milyen részletességgel szeretné látni az adatait, mi számít egy sornak. Pl. a ‘tesco nagybevásárlás’ mehet egy tételre, vagy külön bontod élelmiszerre, ruhára, egyébre, netán lebontod egészen tej-kenyér szintig…

A lényeg, hogy kezdd el vezetni mihamarabb a költségeidet! Ha elakadsz a táblázatoddal, szívesen segítünk egyéni Excel oktatás keretében megtalálni a megoldást.

Ez is érdekelhet

Céges pénzügyek követése, avagy a 128 milliós sikkasztás története

Ismered ezt az 5 szűrő trükköt?

Végre itt a megoldás! Ilyen még nem volt!

Létrehoztunk egy Titkos VIP Klubot, ahol egész évben fejlődhetsz.

Excel Titok párbeszéd- oktatás, könyv

Kérdezés

Fejlődés

Excel Titok kapcsolódás - oktatás, könyv

Közösség

Excel Titok olvasni - oktatás, könyv

Néha elakadsz?

Néha elakadsz, és megnyugtató lenne, ha feltehetnéd a kérdéseid, és segítene valaki? Vagy vágysz arra, hogy egy-egy feladatot átbeszélj egy hozzáértő szakemberrel, hogy megerősítést kapj?

  • Munka gyorsító trükkök
  • Napi kérdezési lehetőség
  • Gyors, szinte azonnali válasz
  • Prémium oktató anyagok
  • Támogató közösség
  • 25% kedvezmény a kijelölt képzésekre, anyagokra.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés.

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Megszerettetted velem az Excel világát!

Nagyon hálás vagyok Neked, hogy a hat alkalom alatt nem csak megismertetted, hanem meg is szerettetted velem az Excel világát!

Alig vártam a házi feladatokat, mert érdekesek, életszerűek voltak. Ami Nálad "döcögősen" ment, azt itthon a gyakorlás után biztosan tudtam használni.

Köszönöm a türelmedet és még sok szorgalmas diákot kívánok!

Gabi

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Hogyan készülj a makró workshopra?

A makró workshop feltételezi, hogy már rutinosan, haladó szinten használod az Excelt és a gyorsbillentyűket. A workshop 2 szinten tartjuk: bevezető: Makró alapok, 1 napos képzés haladó: …

Tovább olvasom →

Miért nehéz a százalék számítás?

Lehet, hogy a Te gyomrod is összeszorul, amikor százalék számítás feladattal találod magad szemben? Valamiért gyakori kérdések: hogyan kell százalékot számítani, vagy hogyan kell X …

Tovább olvasom →

Gyorsmenü – így gyűjtsd össze a kedvenc Excel parancsokat

Hadd osszam meg Veled az egyik kedvenc tippem, mégpedig, hogy miként tudod az Excel gyorsmenü (hivatalos nevén gyorselérési eszköztár) révén gyorsítani a munkád! A Gyorselérési …

Tovább olvasom →