Ismered ezt az 5 szűrő trükköt?

Vajon ismered az Excel szűrő funkcióját – és annak mélységeit is? Például ezt az 5 extra lehetőséget?

Ha még nem ismered a szűrést, először ezt olvasd el: a szűrés alapjairól már írtam a blogon, vagy nézd meg a cikk végén található "szűrős" videót.

Nézzük, hogyan tudod még jobban kihasználni ezt a szűrő funkciót, ami rendkívül praktikus, ha sok adatot menedzselsz az Excelben.

1. A szűrő be-/kikapcsolása billentyűkkel

Természetesen a szűrő használata is gyorsabb, ha a billentyűzetet használod.

Szűrő gyorsbillentyű (Ctrl Shift L) ki és bekapcsoláshoz

Be- és kikapcsoláshoz használd a Ctrl Shift L kombinációt (2010-es verziótól).

Akkor is használhatod – sőt, ez fogja igazán gyorsítani a munkád -, ha szűrés után akarod visszaállítani a teljes állományt: az első Ctrl Shift L kikapcsolja a szűrőt (és újra látható minden sor), a második pedig újra bekapcsolja.

Persze mindig figyelj arra, hogy az adatbázison belül, EGY, adatot tartalmazó cellán álljál, mikor bekapcsolod a szűrést!

Magát a szűrést is lehet egér nélkül használni, erről a 55 napos gyorsbillentyű kihívás során a 32. napon és 33 napon írtam.

2. Pipálgatás helyett egyéni szűrő

A szűrő nagy előnye, hogy kilistázza az adott oszlopban előforduló összes értéket, így például rögtön kiszúrja a szemed, ha valami elírás van a listában. A pipákkal könnyen meg tudod adni, hogy mit szeretnél látni.

Viszont ha több értéket akarsz egyszerre szűrni, akkor a túl sok pipálás helyett használd az egyéni szűrőket: Számszűrőt, Szövegszűrőt és Dátumszűrőt.

Számszűrők:
Például a számoknál megadhatod, hogy milyen értéktől, vagy milyen tartományban keresel értékeket. De extra lehetőségeket is találsz a vonal alatt, és például kilistázhatod a 10 legnagyobb számot is.

Szövegszűrők:
Szövegeknél többek között listázhatod az adott szót tartalmazó rekordokat, vagy épp ellenkezőleg: azokat, amelyekből hiányzik. (Mondjuk a postacímnél Budapest vagy vidék.) Ezen belül is szűkíthetsz a szöveg elejére és végére.

Dátumszűrők:
Dátumoknál pedig egy kattintással listázhatod a mai, tegnapi vagy holnapi tételeket. De ugyanígy az aktuális / előző / következő hét, hónap, negyedév is szerepel a dátumszűrők között. 

3. Zombi-biztos adatlistázás

Feltűnt, hogy szűrés során a sorszámok bekékülnek? Így “zombi” vagy “zokni” állapotban is könnyen ellenőrizheted, hogy teljes-e a listád. Saját tapasztalat, hogy 6-8 óra számítógépezés után már szelektív az észlelésem, és az oszlopokon lévő filterek változását már nem látom meg.

Ha kék a sor száma, akkor biztos van még aktív szűrő a táblázatban. Szerencsére nem kell keresgélned, mivel egyszerűbb az 1-es pont szerint a Ctrl Shift L gombokkal ki-, majd visszakapcsolni a szűrőt!
Ha van aktív szűrő, akkor a sorazonosító kék lesz

4. Mire is lett szűrve?

Valakitől egy szűrt adatbázist kaptál, vagy csak megszakította az Excelezést egy telefon, netán az ebédszünet?

Szűrés: mire is lett szűrve? Az Excel itt is súgSzerencsére könnyen kiderítheted, hogy milyen szűrések vannak a táblázatban:

Ha a megváltozott szűrő ikonra viszed az egered, akkor egy szürke mezőben megjelenik, hogy mire szűrtél.

Ha pedig lenyitod a szűrés jelet, és követed a pipákat, akkor meg is jeleníti az utolsó egyéni szűrőt, így akár módosítani is tudod. (Lásd a 2-es pontban a “Szövegszűrők – Tartalmazza” képet.)

5. Szűrés a szűrő használata nélkül

Tudtad, hogy anélkül is szűrheted a táblázat adatait, hogy bekapcsolnád a szűrőt?

Ha a táblázat pásztázása közben kíváncsi lettél egy kategóriára, akkor nem kell felmenned a fejlécre, hanem a helyi menüből is előhívhatod:

Jobbklikk / Szűrő / Szűrés a kijelölt cella értéke alapján

Szűrő bekapcsolása jobbklikkel: Szűrés a kijelölt cella értéke alapján

Máris bekapcsol a szűrő, és csak a hasonló adatokat listázza az Excel.

Nézd meg videón mit érdemes tudni a szűrőről

Töltsd le a gyakorlófájlt és csináld velem a feladatokat.

Gyorsítsd fel a mindennapi munkát és a kimutatáskészítést is

A napi Excel használat során rengeteg aprósággal lehet gyorsítani a munkát. Ha szeretnél fejlődni, akkor elsősorban az egyéni Excel oktatást ajánlom, ahol személyreszabott trükkökkel és tanácsokkal tudunk ellátni.

A szűrő nagyon hasznos az adatok gyors áttekintésében. Ugyanakkor az adatelemzés, egy-egy kimutatás (statisztika) elkészítése már időrabló feladat lehet. Sokan 1,5 órát, de van, hogy napokat töltenek el vele, míg ugyanez szakszerűen az Excel pivot funkciójával csupán 2-30 perc a feladat összetettségétől függően.

Ha nagyobb adatbázisokat kezelsz, akkor érdemes megismerned az Excel kimutatás-készítő (pivot) funkcióját is, amivel pár kattintással összesítheted az adataidat, sőt akár egy interaktív felületet is létrehozhatsz a főbb mutatószámaidnak.

Gyere el az Adatelemzés és vállalati műszerfal készítés workshopra, és tanuld meg egy délután alatt!

Ha pedig maradt kérdésed a szűrővel kapcsolatban, akkor írd meg a hozzászólásoknál!

3 Excel funkció, amit mindenkinek ismernie kellene

Szövegek összefűzése: így ollózz össze több cellából adatokat

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés.

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Alig vártam, hogy otthon gyakoroljak.

Sokat nézelődtem a neten, ez a tanfolyam tetszett a legjobban. Amit ígért azt meg is kaptam. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Tetszett, hogy sokféle feladat van, mident végigveszünk és alig vártam, hogy otthon gyakoroljak. Nagyon tetszett Orsolya segítőkészsége, türelme, ha néha mellényúltam, vagy nem jutott eszembe amit előtte egy perccel láttam. :) Az is tetszett, hogy ha valamit nem értettem teljesen, vagy elakadtam, nem erőltette, hogy megoldjam, hanem segített. Ez jó érzés volt.

Nem gondoltam, hogy pendrive-on ennyi feladatot és segítséget kapok, nagyon örülök nekik, egy életre a mankóim lesznek az excelben, a könyvekkel együtt.

Ildikó

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Koronavírus adatok napról napra

Március 13.: A sok hír és rémhír mellett rengeteg grafikon és infografika terjed az interneten a koronavírus terjedésével kapcsolatban. Arra azonban nem találtam példát, ami …

Tovább olvasom →

Diagram fajták az Excelben

Ebben a cikkben megmutatom a leggyakoribb diagram fajták jellemzőit, és azok használatát. Egy jól megválasztott diagram segít az adatok könnyebb értelmezésében. Egy táblázatban szereplő 5-10-20 …

Tovább olvasom →

Hogyan lehet az oszlopokat mozgatni?

Gyakran kérdezik tőlem, hogyan lehet az oszlopokat mozgatni, vagy lehet-e 2 oszlopot megcserélni az Excelben? Ha tehetem, inkább a billentyűzetet használom, de ez pont az a …

Tovább olvasom →