Makró vagy Power Query?

A Makró és a Power Query is remek eszközei az automatizálásnak, csak ajánlani tudom, ha szeretnéd egyszerűsíteni a bonyolult, sziszifuszi feladataidat.

Gyakorlatilag mindkettő extra programozást tesz lehetővé – mégsem kell programozó zseninek lenned.

Automatizálás, programozás – programozói tudás nélkül

Elég ugyanis az alapértelmezett Excel funkciókat végigkattintgatnod, és rögzítened ​egy makróval – utána bármikor visszajátszhatod, a kód megismétli a korábban ‘felvett’ műveleteket. A makrófelvevőről itt olvashatsz.

A makrófelvevő átírja az Excel lépéseket Visual Basic nyelvre.

Hasonlóan a Power Query felületén is pár kattintással végrehajthatsz műveleteket, átalakításokat (lépéseket), amelyet aztán megváltozott adatforrás esetén is meg tud ismételni a program.

Mindkét funkció a ‘háttérben’ a saját nyelvén rögzíti a lépéseket.

A makró a Visual Basic nyelvet használja, míg a Power Query az M-kódot. Előnyben vagy, ha beszélsz angolul, mert pár apróbb módosítást akár magadtól is végre tudsz hajtani. De ha komolyabb átalakításokat akarsz, akkor érdemes jobban megismerni ez(eke)t az új nyelve(ke)t.

A Power Query a háttérben rögzíti a kódokat, M-kód / M-nyelv használva.

Makróval bármit

A makró nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármit le tudsz vele kódolni. Nemcsak az Excelben, hanem az egész Office-t használhatod. Tehát például automatikusan menthetsz Excelből pdf-t, amit azán rögtön ki is küldhetsz emailben.

Gyakran kapok “magától tudná-e az Excel” kezdetű kérdéseket. Pl. ha beírok egy cellába, magától írja mellé / másolja át / frissítse le stb. Erre nagy eséllyel makró a megoldás, ugyanis ‘eseményekhez’ is lehet kötni a lefuttatni kívánt kódot, programot. ‘Esemény’ nemcsak egy cella változása lehet, hanem egy fájl vagy fül megnyitása, bezárása is. 

A makró indítását gombokhoz is kötheted, így kontrollálhatod is, hogy az adott művelet mikor történjen meg.

Ha szeretnél többet tudni a makrókról, akkor olvasd el ezt a cikket: https://exceltitok.hu/miert-jo-a-makro-vagy-vba/

Ha szeretnéd jobban megérteni a makrókat, akkor gyere el a következő workshopunkra 2 x fél napban lesz: https://exceltitok.hu/makro-alapok-workshop/

Fontos: A makró programozás elsajátítása hosszú folyamat. A makró-alapok workshopon jobban megérted a makrók működését, de még nem leszel profi ‘programozó’. Ahhoz hosszas gyakorlás kell, ami nem mindenkinek való.

A workshop alapján már jobban látod, hogy mely folyamatok automatizálhatóak makrókkal. Mérlegelheted, hogy folytatod-e tovább a tanulást, vagy adott problémára inkább megbízol egy szakembert a programozással. Utóbbi esetben is sokat gyorsít a munkán, ha már jobban ismered a lehetőségeket és “közös nyelvet” beszéltek, azaz szakszerűen tudod vázolni az igényeid.

Power Query = Lekérdezés

Ha alapvetően adatokkal dolgozol, az adatokat akarod tisztítani, más stuktúrába rendezni, akkor a Power Query-t javaslom. 

Mivel egy külön felülete van, könnyebb a lépéseket rögzíteni. Később pedig egyszerűbb módosítani vagy hibát keresni – ami elkerülhetetlen része a folyamatnak.

Viszont kimondottan az adatokra fókuszál, az adatokkal kapcsolatban mindent meg tudsz csinálni, amit az Excelben (például sorbarendezés, szűrés, kisbetű, nagybető, összeadás, kivonás, HA vagy FKERES függvény -, hogy csak pár opciót említsek.)

Például tudsz vele akár összesítést is készíteni, de nem tudod azt ‘magától‘ színezni és mellé diagramot varázsolni, vagy pdf-ként menteni, mert ahhoz már makró kell.

A Power Queryvel például pillanatok alatt összeollózhatsz több, de amúgy hasonló felépítésű fájlt, vagy átalakíthatsz ‘ronda’ táblázatokat adatbázissá, hogy aztán könnyen tudj kimutatásokat készíteni.

A Power Query felülete és nyelvezete egy átlag felhasználónak közérthetőbb, és a hibakeresés, módosítás is egyszerűbb, mint a makróknál.

Ha szeretnéd megismerni a Power Queryt, akkor gyere el a következő workshopunkra: https://exceltitok.hu/power-query/

Makró vagy Power Query?

Először mindenképpen az alap Excel tudásodat fejleszd: függvények, pivot tábla. Ha ezen túl ‘általános’ gyorsításra van szükséged, akkor fejlődj tovább a makrók terén. Ha kimondottan adatlistákkal dolgozol, akkor előrször a Power Queryt ajánlom.

Mindkét tudás csak javadra válhat: gyorsabb és pontosabb lesz a munkavégzésed, mellette a rendszerszintű gondolkodást is fejleszti.

Persze a legjobb, ha mindkét témához értesz! 🙂

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Te vagy a világon a legeslegjobb Excel-tanár!

Örömmel értesítelek, hogy Te vagy a világon a legeslegjobb Excel-tanár! Minden jel erre mutat. Mert csont nélkül sikerült. Úgy értem, hogy egyetlen hibám sem volt!!!

Erre úgy istenigazából nincsenek is szavak. Boldog vagyok. És nagyon köszönöm.

Szuper vagy, még annál is jobb! - ezért is írtam, hogy erre nincsenek szavak, hiába próbálkozom.

Niké

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Hogyan készülj a makró workshopra?

A makró workshop feltételezi, hogy már rutinosan, haladó szinten használod az Excelt és a gyorsbillentyűket. A workshop 2 szinten tartjuk: bevezető: Makró alapok, 1 napos képzés haladó: …

Tovább olvasom →

Az 5 leggyakoribb FKERES hiba

Nem működik az FKERES? Az Fkeres hiba alapvetően 2 fő okra vezethető vissza: az egyik, hogy valamire nem figyeltél, és nem jól raktad össze a …

Tovább olvasom →

Számformátum, lehetőségek a számok formázására

Az adatok begyűjtése mellett ugyanolyan fontos a számformátum, azaz az adatok megjelenítése. Több lehetőség is van a számok formázására. Fontos észben tartanod, hogy a beírt …

Tovább olvasom →