Makró vagy Power Query?

A Makró és a Power Query is remek eszközei az automatizálásnak, csak ajánlani tudom, ha szeretnéd egyszerűsíteni a bonyolult, sziszifuszi feladataidat.

Gyakorlatilag mindkettő extra programozást tesz lehetővé – mégsem kell programozó zseninek lenned.

Automatizálás, programozás – programozói tudás nélkül

Elég ugyanis az alapértelmezett Excel funkciókat végigkattintgatnod, és rögzítened ​egy makróval – utána bármikor visszajátszhatod, a kód megismétli a korábban ‘felvett’ műveleteket. A makrófelvevőről itt olvashatsz.

A makrófelvevő átírja az Excel lépéseket Visual Basic nyelvre.

Hasonlóan a Power Query felületén is pár kattintással végrehajthatsz műveleteket, átalakításokat (lépéseket), amelyet aztán megváltozott adatforrás esetén is meg tud ismételni a program.

Mindkét funkció a ‘háttérben’ a saját nyelvén rögzíti a lépéseket. A makró a Visual Basic nyelvet használja, míg a Power Query az M-kódot. Előnyben vagy, ha beszélsz angolul, mert pár apróbb módosítást akár magadtól is végre tudsz hajtani. De ha komolyabb átalakításokat akarsz, akkor érdemes jobban megismerni ez(eke)t az új nyelve(ke)t.

A Power Query a háttérben rögzíti a kódokat, M-kód / M-nyelv használva.

Makróval bármit

A makró nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármit le tudsz vele kódolni. Nemcsak az Excelben, hanem az egész Office-t használhatod. Tehát például automatikusan menthetsz Excelből pdf-t, amit azán rögtön ki is küldhetsz emailben.

Gyakran kapok “magától tudná-e az Excel”kezdetű kérdéseket. Pl. ha beírok egy cellába, magától írja mellé / másolja át / frissítse le stb. Erre nagy eséllyel makró a megoldás, ugyanis ‘eseményekhez’ is lehet kötni a lefuttatni kívánt kódot, programot. ‘Esemény’ nemcsak egy cella változása lehet, hanem egy fájl vagy fül megnyitása, bezárása is. 

A makró indítását gombokhoz is kötheted, így kontrollálhatod is, hogy az adott művelet mikor történjen meg.

Ha szeretnél többet tudni a makrókról, akkor olvasd el ezt a cikket: https://exceltitok.hu/miert-jo-a-makro-vagy-vba/

Ha szeretnéd jobban megérteni a makrókat, akkor gyere el a következő workshopunkra, ami május 10-11-én (hétfő-kedd) 2 x fél napban lesz: https://exceltitok.hu/makro-alapok-workshop/

Fontos: A makró programozás elsajátítása hosszú folyamat. A makró-alapok workshopon jobban megérted a makrók működését, de még nem leszel profi ‘programozó’. Ahhoz hosszas gyakorlás kell, ami nem mindenkinek való. A workshop alapján már jobban látod, hogy mely folyamatok automatizálhatóak makrókkal. Mérlegelheted, hogy folytatod-e tovább a tanulást, vagy adott problémára inkább megbízol egy szakembert a programozással. Utóbbi esetben is sokat gyorsít a munkán, ha már jobban ismered a lehetőségeket és “közös nyelvet” beszéltek, azaz szakszerűen tudod vázolni az igényeid.

Query = Lekérdezés

Ha alapvetően adatokkal dolgozol, az adatokat akarod tisztítani, más stuktúrába rendezni, akkor a Power Query-t javaslom. 

Mivel egy külön felülete van, könnyebb a lépéseket rögzíteni. Később pedig egyszerűbb módosítani vagy hibát keresni – ami elkerülhetetlen része a folyamatnak.

Viszont kimondottan az adatokra fókuszál, az adatokkal kapcsolatban mindent meg tudsz csinálni, amit az Excelben (például sorbarendezés, szűrés, kisbetű, nagybető, összeadás, kivonás, HA vagy FKERES függvény -, hogy csak egy párat említsek.)

Például tudsz vele akár összesítést is készíteni, de nem tudod azt ‘magától‘ színezni és mellé diagramot varázsolni, vagy pdf-ként menteni, mert ahhoz már makró kell.

A Power Queryvel például pillanatok alatt összeollózhatsz több, de amúgy hasonló felépítésű fájlt, vagy átalakíthatsz ‘ronda’ táblázatokat adatbázissá, hogy aztán könnyen tudj kimutatásokat készíteni.

A Power Query felülete és nyelvezete egy átlag felhasználónak közérthetőbb, és a hibakeresés, módosítás is egyszerűbb, mint a makróknál.

Ha szeretnéd megismerni a Power Queryt, akkor gyere el a következő workshopunkra, ami 2021. ápr 28, máj 5 (szerdánként) 9:00-13:00 között lesz: https://exceltitok.hu/power-query/

Makró vagy Power Query?

Először mindenképpen az alap Excel tudásodat fejleszd: függvények, pivot tábla. Ha ezen túl ‘általános’ gyorsításra van szükséged, akkor fejlődj tovább a makrók terén. Ha kimondottan adatlistákkal dolgozol, akkor előrször a Power Queryt ajánlom.

Mindkét tudás csak javadra válhat: gyorsabb és pontosabb lesz a munkavégzésed, mellette a rendszerszintű gondolkodást is fejleszti.

Persze a legjobb, ha mindkét témához értesz! 🙂

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés.

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Nagyon jól éreztem magam minden órán. 

Ami igazán megfogott, hogy egyedül ülhettem ott, a saját tempómban haladva, és ott és akkor tehettem fel a kérdéseim.

Nagyon jól éreztem magam minden órán. Nem hajtottam az időt, észre sem vettem, hogy közben száraz tényekkel foglalkozom.

Az oktató (Detti) nagyon felkészült, mindig megértette a kérdéseim, megvárta míg átgondolom a logikai hátteret.

Sokan félünk az Exceltől, bonyolultnak tartjuk, de Detti nagyon meg tudja szerettetni, mert lelkes és okos előadó és jó tanár.

Marianna

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Az Excel dátum mögött – 44000. nap

Az Excel dátum sokakat “összezavar”. A cikk írását és a videót is az ihlette, hogy holnap, azaz 2020. június 18 csütörtökön lesz az Excelben a …

Tovább olvasom →

Excel táblázat készítése lépésről lépésre

Az Excel táblázat készítése és használata könnyen megtanulható. Ha teljesen a nulláról kezded a tanulást, akkor első lépésként olvasd el az Excel alapok tudnivalókat, ezt egy külön …

Tovább olvasom →

Miért jó az Excel makró vagy VBA? Miért érdemes megtanulni?

Miért jó a makró vagy VBA? Miért érdemes megtanulni? Miért érdemes használni a makrót Excel környezetben? A makró és a VBA szinonimák. Utóbbi rövidítés a Visual Basic …

Tovább olvasom →