Makró vagy Power Query?

A Makró és a Power Query is remek eszközei az automatizálásnak, csak ajánlani tudom, ha szeretnéd egyszerűsíteni a bonyolult, sziszifuszi feladataidat.

Gyakorlatilag mindkettő extra programozást tesz lehetővé – mégsem kell programozó zseninek lenned.

Automatizálás, programozás – programozói tudás nélkül

Elég ugyanis az alapértelmezett Excel funkciókat végigkattintgatnod, és rögzítened ​egy makróval – utána bármikor visszajátszhatod, a kód megismétli a korábban ‘felvett’ műveleteket. A makrófelvevőről itt olvashatsz.

A makrófelvevő átírja az Excel lépéseket Visual Basic nyelvre.

Hasonlóan a Power Query felületén is pár kattintással végrehajthatsz műveleteket, átalakításokat (lépéseket), amelyet aztán megváltozott adatforrás esetén is meg tud ismételni a program.

Mindkét funkció a ‘háttérben’ a saját nyelvén rögzíti a lépéseket.

A makró a Visual Basic nyelvet használja, míg a Power Query az M-kódot. Előnyben vagy, ha beszélsz angolul, mert pár apróbb módosítást akár magadtól is végre tudsz hajtani. De ha komolyabb átalakításokat akarsz, akkor érdemes jobban megismerni ez(eke)t az új nyelve(ke)t.

A Power Query a háttérben rögzíti a kódokat, M-kód / M-nyelv használva.

Makróval bármit

A makró nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármit le tudsz vele kódolni. Nemcsak az Excelben, hanem az egész Office-t használhatod. Tehát például automatikusan menthetsz Excelből pdf-t, amit azán rögtön ki is küldhetsz emailben.

Gyakran kapok „magától tudná-e az Excel” kezdetű kérdéseket. Pl. ha beírok egy cellába, magától írja mellé / másolja át / frissítse le stb. Erre nagy eséllyel makró a megoldás, ugyanis ‘eseményekhez’ is lehet kötni a lefuttatni kívánt kódot, programot. ‘Esemény’ nemcsak egy cella változása lehet, hanem egy fájl vagy fül megnyitása, bezárása is. 

A makró indítását gombokhoz is kötheted, így kontrollálhatod is, hogy az adott művelet mikor történjen meg.

Ha szeretnél többet tudni a makrókról, akkor olvasd el ezt a cikket: https://exceltitok.hu/miert-jo-a-makro-vagy-vba/

Ha szeretnéd jobban megérteni a makrókat, akkor gyere el a következő workshopunkra 2 x fél napban lesz: https://exceltitok.hu/makro-alapok-workshop/

Fontos: A makró programozás elsajátítása hosszú folyamat. A makró-alapok workshopon jobban megérted a makrók működését, de még nem leszel profi ‘programozó’. Ahhoz hosszas gyakorlás kell, ami nem mindenkinek való.

A workshop alapján már jobban látod, hogy mely folyamatok automatizálhatóak makrókkal. Mérlegelheted, hogy folytatod-e tovább a tanulást, vagy adott problémára inkább megbízol egy szakembert a programozással. Utóbbi esetben is sokat gyorsít a munkán, ha már jobban ismered a lehetőségeket és “közös nyelvet” beszéltek, azaz szakszerűen tudod vázolni az igényeid.

Power Query = Lekérdezés

Ha alapvetően adatokkal dolgozol, az adatokat akarod tisztítani, más stuktúrába rendezni, akkor a Power Query-t javaslom. 

Mivel egy külön felülete van, könnyebb a lépéseket rögzíteni. Később pedig egyszerűbb módosítani vagy hibát keresni – ami elkerülhetetlen része a folyamatnak.

Viszont kimondottan az adatokra fókuszál, az adatokkal kapcsolatban mindent meg tudsz csinálni, amit az Excelben (például sorbarendezés, szűrés, kisbetű, nagybető, összeadás, kivonás, HA vagy FKERES függvény -, hogy csak pár opciót említsek.)

Például tudsz vele akár összesítést is készíteni, de nem tudod azt ‘magától‘ színezni és mellé diagramot varázsolni, vagy pdf-ként menteni, mert ahhoz már makró kell.

A Power Queryvel például pillanatok alatt összeollózhatsz több, de amúgy hasonló felépítésű fájlt, vagy átalakíthatsz ‘ronda’ táblázatokat adatbázissá, hogy aztán könnyen tudj kimutatásokat készíteni.

A Power Query felülete és nyelvezete egy átlag felhasználónak közérthetőbb, és a hibakeresés, módosítás is egyszerűbb, mint a makróknál.

Ha szeretnéd megismerni a Power Queryt, akkor gyere el a következő workshopunkra: https://exceltitok.hu/power-query/

Makró vagy Power Query?

Először mindenképpen az alap Excel tudásodat fejleszd: függvények, pivot tábla. Ha ezen túl ‘általános’ gyorsításra van szükséged, akkor fejlődj tovább a makrók terén. Ha kimondottan adatlistákkal dolgozol, akkor előrször a Power Queryt ajánlom.

Mindkét tudás csak javadra válhat: gyorsabb és pontosabb lesz a munkavégzésed, mellette a rendszerszintű gondolkodást is fejleszti.

Persze a legjobb, ha mindkét témához értesz! 🙂

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Tumblr
Skype
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Exceltitok logo - Garantáltan megbarátkozol az Excellel - Egyénre és cégre szabott Excel oktatás

Akarsz te is ingyenes, munka gyorsító Excel tippeket?

Melyik lenne Neked most nagyobb segítség?

Excel Titok olvasni - oktatás, könyv

Ingyenes alapozó Excel tipp sorozat.

Azonnali segítség: Excel kezdő és haladó tankönyv