Miért jó az Excel makró vagy VBA? Miért érdemes megtanulni?

Miért jó a makró vagy VBA? Miért érdemes megtanulni? Miért érdemes használni a makrót Excel környezetben?

A makró és a VBA szinonimák. Utóbbi rövidítés a Visual Basic for Application kifejezésből származik. Ez egy olyan programozási nyelv, ami már nagyon hosszú ideje, legalább 20 éve benne van az Excelben. Ezen a programnyelven lehet különféle kisebb nagyobb makrókat, illetve akár komplett Office alapú alkalmazást készíteni.  

Ebben az előadásban Perjési Zoltán makró oktató 7 kisebb-nagyobb makrós, VBA-s demót mutat be kedvcsinálónak, hogy egyáltalán mire is képes a VBA. Nézd meg videón, vagy olvass tovább.

A teljes előadás az ExcelKlub.hu oldalon nézhető meg, regisztráció után:

A makró előnyei

Legfőképpen a gyorsítás,  de sok esetben az egyszerűsítés, illetve a hibamentes működtetés. Egy jól megírt makró rengeteg időt tud spórolni. Különösen az ismétlődő, “sziszifuszi” feladatoknál érdemes elgondolkodni a makró bevetésén.

Automatizálás viszonylag alacsony költségen. Hiszen az Excel vagy az Office ott van nagyon sok gépen. Ezek a gépek alkalmasak arra, hogy makrókat írj rajta – nem kell külön fejlesztői környezetre előfizetni.

Sokan nem is tudják, hogy mi mindent lehet VBA-ra építeni. Gyakran kérdezik tőlem, hogy ‘ezt meg lehet csinálni VBA-ban, vagy azt meg lehet csinálni VBA-val?’ Az esetek 99% ban az a válasz, hogy igen, mert amit az Excelben meg lehet csinálni azt meg lehet VBA programozással csinálni, sőt, ott még többet is.

Makró rögzítés és visszajátszás

Kezdem is az elsővel: felveszünk valamit és utána lejátszuk.

A felvétel úgy indul, hogy a bal alsó sarokban elindítom a rögzítést, majd adok neki egy nevet (mondjuk demó), és ebben a munkafüzetben fogom majd tárolni.

Már mehet is a felvétel. Mindent rögzít, amit csinálok, pl. oszlopszélesség állítás, azután fejléc formázás: színes lesz, félkövér, középre igazítva, elnevezve: Név ID, Születési dátum

A C oszlopban a születési dátumokra rövid dátum formátumot állítok be, és akkor garantált, hogy ide biztosan dátum kerül olyan formátumban ahogyan én azt szeretném. Talán még bekattintok ide az A2-be és megállítom a felvételt.

Elkészült a makró. A lényeg, hogy újra le lehet játszani: ha egy új munkalapra megyek és a makrót elindítom, akkor szépen beállítja az oszlopszélességet, a formázásokat és elő van készítve a dátum formátum.

Nem beszélve arról hogy ha egy új munkafüzetetben (Ctrl N) is működik – pedig a makró az a másik fájlban van.

Az elérhető makrókat az Alt F8 billentyűparanccsal 
jelenítheted meg (vagy a Nézet / Makrók / 
'Makrók megjelenítése' paranccsal).

Makró szerkesztése

Az élet sajnos nem ennyire vegytiszta… A második lépés amikor már sajnos muszáj belenyúlni a makróba, mert nem lehet mindent felvenni.

Ez egy valódi feladat volt egy ügyfelemnél, egy banknak: biztosítéki lap gyűjtemény, ahol a biztosítékok szerepeltek és a különböző ügyleteknél hozzá lehetett adni, hogy milyen biztosíték szerepelt az egyes ügyletekben, adott ügyfélre vonatkoztatva. A biztosítékok száma a J2 cellában, és az ügyletek száma az L2-es cellában adható meg.

Ahogy változnak ezek a számok, az automatizmus előkészíti a sablont a megadott számok szerint, és a szükséges számú sor, illetve táblázat szerepel a munkalapon, megfelelően beképletezve:

A számok átírásakor kicsit gondolkozik a gép, hiszen sok mindent kell csinálni háttérben, de elvégzi az átalakítást, és ki is írja a végén, hogy a ‘Módosítás kész’. Akár csökkenteni is lehet a számokat – tehát ez egy oda-vissza nagyon kényelmesen állítható felület -, akkor törli a felesleges sorokat, és ezzel együtt a képletek is módosulnak.

Ez kis lépés a programozónak, hiszen ez azért nem annyira bonyolult helyzet, viszont a felhasználónak egy teljesen más világ nyílik, amikor nem egy merev 40 soros táblázatban kell dolgoznia, hanem pontosan az igényeknek megfelelő méretű.

Makrók futtatása automatikusan

Ez egy elméleti feladat: Tegyük fel azt az esetet, hogy az A oszlopba be akarok írni egy nettó értéket és jelenjen meg mellette a bruttó érték.

Akár egyszerűen be is lehetne képletezni a B oszlopot. A probléma ott van, hogy előre meg kell saccolnom, hogy hányadik sorig szeretném ezt a táblázatot használni. Lehet, hogy feleslegesen sokat képletezek, de az is lehet, kevesebbet.

Egy makró hozzáadásával teljesen mindegy, hogy az A oszlopban hova írom be majd nettó értéket, a bruttót rögtön kiszámolja mellé.

Ilyenkor eseményvezérléssel automatikusan indul el a makró, ezért jelenik meg egyből az eredmény.

Makró tanulás, makró tanfolyam

Összességében a makró írás komoly programozói szemléletet kíván:

  • Biztos, hogy megismételhető a műveletsor?
  • Nem törölsz véletlenül egy fontos adatot?
  • Másik fájlban / munkalapon is működni fog?

Emiatt javaslom, hogy kísérletezgetés helyett gyere el egy makró workshopra, ha szeretnéd jobban megismerni a makrókat.

A makró-alapok tréningen jobban megérted a makrók működését, de még nem leszel profi ‘programozó’. Ahhoz hosszas gyakorlás kell, ami nem mindenkinek való. De nem is ez a cél, hiszen akár kis lépések is óriási előnyöket, óriási sebességnövekedést vagy biztonságot jelentenek használat során.

A teljes videó vagy a workshop alapján már jobban látod, hogy milyen folyamatok automatizálhatóak makrókkal, és mérlegelheted, hogy megpróbálkozol magad, vagy megbízol egy szakembert az elkészítésével. Utóbbi esetben sokat gyorsít a munkán, ha már “közös nyelvet” beszéltek, és szakszerűen tudod vázolni az igényeid.

Az előadás végét megnézheted a VIP Klubban: https://excelklub.hu/​

Azért is érdemes regisztrálnod, mert Klubtagként 25% kedvezménnyel jöhetsz a workshopokra, így ha szeretnél beletanulni a makrókba, akkor rögtön meg is térül a befektetésed. Emellett a Klubban rengeteg hasznos Excel tudáshoz jutsz.

Makró workshop: https://exceltitok.hu/makro-alapok-workshop/

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Tudtam, hogy azzal az érzéssel megyek haza, hogy "ez biztosan menni fog éles helyzetben is!"

Nagyon szerettem az óráidra járni, mert soha nem keltett bennem feszültséget, hogy az Excellel kell dolgoznom. Pedig mindig is mumus volt a számomra, mert soha sem értettem, mire jó egyáltalán.

Tudtam, hogy olyan jól érthetően és türelmesen el fogsz mindent magyarázni, hogy azzal az érzéssel megyek haza, hogy "ez biztosan menni fog éles helyzetben is!" Nagyon hasznosnak találom a jegyzeteket, amiket minden óra végén megkaptam, így ha később előveszem, fel tudom frissíteni az ismereteimet, nem kell pusztán a memóriámra hagyatkoznom.

Diána

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Excel feladatok kezdőknek megoldással
(29 + 34 példa)

Ezek az Excel feladatok kezdőknek megoldással segítenek begyakorolni az Excel alapjait, és magabiztossá tesznek a számítógép előtt. Ma már mindenhol kell az Excel tudás! Az irodai …

Tovább olvasom →

30 Excel függvény, amit mindenkinek tudni érdemes

Többszáz Excel függvény közül összegyűjtöttem azt a 30 darabot, amiről mindenképpen érdemes tudnod. A mélyebb megismeréshez persze alaposabb magyarázat és sok-sok gyakorlás szükséges.

Tovább olvasom →

Kezdő Excel feladatok – 5 példa oktató videóval

Kezdő Excel feladatok találhatóak ebben a cikkben, amivel az Excel alapjait gyakorolhatod be. Például megismerheted a táblázat felépítését, alap formázásokat és egyszerűbb képleteket, függvényeket. A …

Tovább olvasom →