Miért jó az Excel makró vagy VBA? Miért érdemes megtanulni?

Miért jó a makró vagy VBA? Miért érdemes megtanulni? Miért érdemes használni a makrót Excel környezetben?

A makró és a VBA szinonimák. Utóbbi rövidítés a Visual Basic for Application kifejezésből származik. Ez egy olyan programozási nyelv, ami már nagyon hosszú ideje, legalább 20 éve benne van az Excelben. Ezen a programnyelven lehet különféle kisebb nagyobb makrókat, illetve akár komplett Office alapú alkalmazást készíteni.  

Ebben az előadásban Perjési Zoltán makró oktató 7 kisebb-nagyobb makrós, VBA-s demót mutat be kedvcsinálónak, hogy egyáltalán mire is képes a VBA. Nézd meg videón, vagy olvass tovább.

A teljes előadás az ExcelKlub.hu oldalon nézhető meg, regisztráció után:

A makró előnyei

Legfőképpen a gyorsítás,  de sok esetben az egyszerűsítés, illetve a hibamentes működtetés. Egy jól megírt makró rengeteg időt tud spórolni. Különösen az ismétlődő, „sziszifuszi” feladatoknál érdemes elgondolkodni a makró bevetésén.

Automatizálás viszonylag alacsony költségen. Hiszen az Excel vagy az Office ott van nagyon sok gépen. Ezek a gépek alkalmasak arra, hogy makrókat írj rajta – nem kell külön fejlesztői környezetre előfizetni.

Sokan nem is tudják, hogy mi mindent lehet VBA-ra építeni. Gyakran kérdezik tőlem, hogy ‘ezt meg lehet csinálni VBA-ban, vagy azt meg lehet csinálni VBA-val?’ Az esetek 99% ban az a válasz, hogy igen, mert amit az Excelben meg lehet csinálni azt meg lehet VBA programozással csinálni, sőt, ott még többet is.

Makró rögzítés és visszajátszás

Kezdem is az elsővel: felveszünk valamit és utána lejátszuk.

A felvétel úgy indul, hogy a bal alsó sarokban elindítom a rögzítést, majd adok neki egy nevet (mondjuk demó), és ebben a munkafüzetben fogom majd tárolni.

Már mehet is a felvétel. Mindent rögzít, amit csinálok, pl. oszlopszélesség állítás, azután fejléc formázás: színes lesz, félkövér, középre igazítva, elnevezve: Név ID, Születési dátum

A C oszlopban a születési dátumokra rövid dátum formátumot állítok be, és akkor garantált, hogy ide biztosan dátum kerül olyan formátumban ahogyan én azt szeretném. Talán még bekattintok ide az A2-be és megállítom a felvételt.

Elkészült a makró. A lényeg, hogy újra le lehet játszani: ha egy új munkalapra megyek és a makrót elindítom, akkor szépen beállítja az oszlopszélességet, a formázásokat és elő van készítve a dátum formátum.

Nem beszélve arról hogy ha egy új munkafüzetetben (Ctrl N) is működik – pedig a makró az a másik fájlban van.

Az elérhető makrókat az Alt F8 billentyűparanccsal 
jelenítheted meg (vagy a Nézet / Makrók / 
'Makrók megjelenítése' paranccsal).

Makró szerkesztése

Az élet sajnos nem ennyire vegytiszta… A második lépés amikor már sajnos muszáj belenyúlni a makróba, mert nem lehet mindent felvenni.

Ez egy valódi feladat volt egy ügyfelemnél, egy banknak: biztosítéki lap gyűjtemény, ahol a biztosítékok szerepeltek és a különböző ügyleteknél hozzá lehetett adni, hogy milyen biztosíték szerepelt az egyes ügyletekben, adott ügyfélre vonatkoztatva. A biztosítékok száma a J2 cellában, és az ügyletek száma az L2-es cellában adható meg.

Ahogy változnak ezek a számok, az automatizmus előkészíti a sablont a megadott számok szerint, és a szükséges számú sor, illetve táblázat szerepel a munkalapon, megfelelően beképletezve:

A számok átírásakor kicsit gondolkozik a gép, hiszen sok mindent kell csinálni háttérben, de elvégzi az átalakítást, és ki is írja a végén, hogy a ‘Módosítás kész’. Akár csökkenteni is lehet a számokat – tehát ez egy oda-vissza nagyon kényelmesen állítható felület -, akkor törli a felesleges sorokat, és ezzel együtt a képletek is módosulnak.

Ez kis lépés a programozónak, hiszen ez azért nem annyira bonyolult helyzet, viszont a felhasználónak egy teljesen más világ nyílik, amikor nem egy merev 40 soros táblázatban kell dolgoznia, hanem pontosan az igényeknek megfelelő méretű.

Makrók futtatása automatikusan

Ez egy elméleti feladat: Tegyük fel azt az esetet, hogy az A oszlopba be akarok írni egy nettó értéket és jelenjen meg mellette a bruttó érték.

Akár egyszerűen be is lehetne képletezni a B oszlopot. A probléma ott van, hogy előre meg kell saccolnom, hogy hányadik sorig szeretném ezt a táblázatot használni. Lehet, hogy feleslegesen sokat képletezek, de az is lehet, kevesebbet.

Egy makró hozzáadásával teljesen mindegy, hogy az A oszlopban hova írom be majd nettó értéket, a bruttót rögtön kiszámolja mellé.

Ilyenkor eseményvezérléssel automatikusan indul el a makró, ezért jelenik meg egyből az eredmény.

Makró tanulás, makró tanfolyam

Összességében a makró írás komoly programozói szemléletet kíván:

  • Biztos, hogy megismételhető a műveletsor?
  • Nem törölsz véletlenül egy fontos adatot?
  • Másik fájlban / munkalapon is működni fog?

Emiatt javaslom, hogy kísérletezgetés helyett gyere el egy makró workshopra, ha szeretnéd jobban megismerni a makrókat.

A makró-alapok tréningen jobban megérted a makrók működését, de még nem leszel profi ‘programozó’. Ahhoz hosszas gyakorlás kell, ami nem mindenkinek való. De nem is ez a cél, hiszen akár kis lépések is óriási előnyöket, óriási sebességnövekedést vagy biztonságot jelentenek használat során.

A teljes videó vagy a workshop alapján már jobban látod, hogy milyen folyamatok automatizálhatóak makrókkal, és mérlegelheted, hogy megpróbálkozol magad, vagy megbízol egy szakembert az elkészítésével. Utóbbi esetben sokat gyorsít a munkán, ha már „közös nyelvet” beszéltek, és szakszerűen tudod vázolni az igényeid.

Az előadás végét megnézheted a VIP Klubban: https://excelklub.hu/​

Azért is érdemes regisztrálnod, mert Klubtagként 25% kedvezménnyel jöhetsz a workshopokra, így ha szeretnél beletanulni a makrókba, akkor rögtön meg is térül a befektetésed. Emellett a Klubban rengeteg hasznos Excel tudáshoz jutsz.

Makró workshop: https://exceltitok.hu/makro-alapok-workshop/

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
There are no testimonial yet

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Excel feladatok és megoldások

Sokan érdeklődtök Excel feladatok és megoldások iránt, ezért ebben a posztban összegyűjtöm a korábban közzéadott feladtokat, hogy ne kelljen keresgélni. Nagyon örülök, hogy gyakoroljátok az Excel …

Tovább olvasom →

Foci EB 2024 és az Excel: Hogyan tanulhatod meg az Excelt a focin keresztül?

Az idei Foci Európa-bajnokság (EB) nem csupán a foci szerelmeseinek nyújt izgalmas pillanatokat, hanem azoknak is, akik szeretnék fejleszteni Excel tudásukat. Az Excel használata nem …

Tovább olvasom →

5 tipp adatrögzítéshez, ha csak erre használod az Excelt

Egy egyszerű adatrögzítéshez is használhatsz rengeteg billentyűkombinációt és gyorsító trükköt. Sokan azzal ‘hessegetnek el’, mikor az Excelre kerül a szó, hogy „Á, én nem használom …

Tovább olvasom →