Az Excel dátum mögött – 44000. nap

Az Excel dátum sokakat “összezavar”. A cikk írását és a videót is az ihlette, hogy holnap, azaz 2020. június 18 csütörtökön lesz az Excelben a 44.000 sorszámú nap. Nézd meg a videómat, amelyben a dátumokkal való számolást, és az extra szűrési lehetőségeket mutatom meg – remélem, ez segít tisztábban látni:

Mi lenne, ha nem a naptári években számolnánk az évfordulókat, hanem 1.000 napokban? Mikor volt-van-lesz a 15.000 vagy 20.000 napos szülinapod? Az 1000 vagy 10.000 napos házassági évfordulód? Vagy mikor dolgozol pont 3.000 vagy 8.000 napja a munkahelyeden?

Évente, vagy inkább 100 vagy 1000 naponta ünnepeljünk?

Ugye mennyi extra lehetőség az ünneplésre? Pláne, ha mostantól minden 100. napot is megünnepelsz.

Tevevilágban például 100 naponta van ünneplés. A ma (2020.06.17.) 7775 napos tevém hamarosan a 78. “Boldog teveszületésnapot!” köszöntést fogja kapni.

De hála az Excelnek, azt is napra pontosan ki tudom számolni, hogy mikor leszek pontosan 2x annyi idős, mint ő (annyit elárulok: 1 éven belül 😉 ).

A dátum valójában (sor)szám

Fontos megérteni, hogy a dátumok számok az Excelben. 1900. január 1. megfelelője az 1-es sorszám, onnan számolnak minden nap eggyel többet. Így például a 2013. január 11-hez 41.285 tartozik.

Most 2020 június 18-én pedig kerek 44.000 a mögöttes sorszám. Utoljára 2017.09.22-én volt kerek ezres (43), a 45.000. nap pedig 2023.03.15-án lesz, írd be gyorsan a naptárdba!

Ezért ne lepődj meg, ha egy számot begépelve dátum jelenik meg. Vagy fordítva: a beírt időpont helyett szám. Csak állítsd be a megfelelő formátumot! (Ctrl 1 a Cellaformázás gyorsgombja.)

Hány napos vagy?

Mivel a dátumok számok, könnyen számolhatsz velük. Például a számlák fizetési határidejét. Ha a C oszlopban szerepelnek a dátumok, és 8 nap a fizetési határidő, akkor ennyire egyszerű lesz a képlet – inkább itt is a formázást kell ellenőrizni:

=C2+8

Vagy akár a saját születésnapoddal és más számodra fontos napokkal is játszhatsz. Csak írd be az A1 cellába a szülinapodat. Alá, az A2 cellába pedig a mai napot. Az A3 cellába számolhatsz is:

=A2-A1

Ha az eredmény dátum lesz, ne ijedj meg, formázd ‘Számként’ a cellát.

Ugyanígy könnyen kiszámolhatod a következő “ezres szülinapod”, egyszerűen csak add hozzá a megfelelő számot a dátumhoz, pl.:

=A1+16000

Excel dátum keresés a dátumszűrőkkel

Ha igazi, és nem szöveges dátumok vannak a táblázatodban, akkor alapból becsoportosítja a dátumokat évre, hónapra, így könnyebben tudsz egy adott időszakot megadni (bepipálni).

Ha igazi, és nem szöveges dátum szerepel az Excelben, akkor a szűrő becsoportosítja évre, hónapra.

Viszont extra lehetőségeket, ‘Dátumszűrőket’ is találsz a szűrésnél. Például a rendszeridő alapján az Excel pontosan tudja, hogy milyen nap van ma, és ez alapján tud szűrni erre a napra, hétre, hónapra, negyedévre… De az előző vagy következő ilyen időszakot is ki tudja keresni a választásodnak megfelelően.

Az egységes dátumkezelésnek köszönhetően tudja az Excel, hogy melyik dátum milyen napra esik (vagyis hétfőtől-vasárnapig tart a hét), illetve hogy melyik hónap hány napos. Tulajdonképpen benne van egy öröknaptár.

Extra lehetőségek a 'Dátumszűrő'-nél. Például a rendszeridő alapján az Excel pontosan tudja, hogy milyen nap van ma, és ez alapján tud szűrni az előző/aktuális/következő napra, hétre, hónapra, negyedévre, évre.
Speciális dátumszűrők az Excelben – és a lista alul-felül folytatódik!

Ha pedig egy konkrét dátum előtt / után, vagy 2 dátum között akarsz keresni, arra is van lehetőség. Ilyenkor be is írhatod a napot, vagy a kis naptárból is egyszerűen választhatsz.

Ha konkrét időszakokra akarsz rákeresni, akkor a pici naptár segít a dátum kiválasztásában.
Konkrét dátum előtt / után / közötti szűrés

Használd a koronavírus adatokat gyakorlásra. Vagy gyere a VIP Klubba, ahol számos feladatsort és egy támogató közösséget találsz!

Lehet-e szűrni ugyanazt a hónapot több évre?

Például minden évből a januárt? Természetesen igen, a fenti videóból kiderül, tekerj az 5:40 perchez.

További érdekességek az Excel dátumkezelésről

Érdemes megtanulnod a dátumok gyors bevitelét.
További érdekességeket a dátumokról itt találsz.

Kövess a közösségi médiában:
ExcelTitok Facebook
Instagram
Pinterest
YouTube
Twitter

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés.

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Nemcsak az Excelhez, hanem a technika vívmányaihoz is közelebb kerültem

Fél éve lejárt a GYED-em és szerettem volna állást találni, de ahova jelentkeztem, mindenhova kellet az Excel. Szombathely mellett lakom egy kis faluban, és a közelben nem találtam sehol Excel oktatást.

Aztán rátaláltam az oldalatokra, fel is hívtalak, és akkor javasoltad, hogy próbáljuk meg skype-on. Először idegenkedtem tőle, mert 5 éve vagyok otthon a gyerekeimmel, ez idő alatt nem igazán követtem a számítógépes újdonságokat. Plusz elárultad, hogy én leszek az első skype-os tanítványod.

De nagyon örülök, hogy belevágtam, tényleg olyan volt, mintha mellettem ültél volna, főleg, amikor a fotódat néztem :) Arról nem is beszélve, hogy így sikerült megszereznem egy távmunkában is végezhető munkát egy alapítványnál. Ennek elvállalásánál nagy löketet adott, hogy nemcsak az Excelhez, hanem a technika vívmányaihoz is közelebb kerültem.

Nagyon nagyon hálás vagyok ezért, köszönöm!

Kata

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Álláskeresés GYES után: hozd formába magad az Excellel

Aktuális az álláskeresés GYES után? Anyukaként otthon vagy a gyerekekkel, de lassan ideje visszamenned dolgozni? Úgy érzed, hogy az otthon töltött évek alatt elszaladt melletted a …

Tovább olvasom →

Hogyan készülj a makró workshopra?

A makró workshop feltételezi, hogy már rutinosan, haladó szinten használod az Excelt és a gyorsbillentyűket. A workshop 2 szinten tartjuk: bevezető: Makró alapok, 1 napos képzés haladó: …

Tovább olvasom →

55 napos Excel kihívás, avagy tanulj gyorsbillentyűket

Október 1-től megismétlődik az 55 napos Excel kihívás, csatlakozz be a Facebook sorozatra, és akkor minden reggel kapsz egy emlékeztetőt a napi gyorsbillentyű “adagról”: október 1 …

Tovább olvasom →