Az Excel dátum mögött – 44000. nap

Az Excel dátum sokakat “összezavar”. A cikk írását és a videót is az ihlette, hogy holnap, azaz 2020. június 18 csütörtökön lesz az Excelben a 44.000 sorszámú nap. Nézd meg a videómat, amelyben a dátumokkal való számolást, és az extra szűrési lehetőségeket mutatom meg – remélem, ez segít tisztábban látni:

Mi lenne, ha nem a naptári években számolnánk az évfordulókat, hanem 1.000 napokban? Mikor volt-van-lesz a 15.000 vagy 20.000 napos szülinapod? Az 1000 vagy 10.000 napos házassági évfordulód? Vagy mikor dolgozol pont 3.000 vagy 8.000 napja a munkahelyeden?

Évente, vagy inkább 100 vagy 1000 naponta ünnepeljünk?

Ugye mennyi extra lehetőség az ünneplésre? Pláne, ha mostantól minden 100. napot is megünnepelsz.

Tevevilágban például 100 naponta van ünneplés. A ma (2020.06.17.) 7775 napos tevém hamarosan a 78. “Boldog teveszületésnapot!” köszöntést fogja kapni.

De hála az Excelnek, azt is napra pontosan ki tudom számolni, hogy mikor leszek pontosan 2x annyi idős, mint ő (annyit elárulok: 1 éven belül 😉 ).

A dátum valójában (sor)szám

Fontos megérteni, hogy a dátumok számok az Excelben. 1900. január 1. megfelelője az 1-es sorszám, onnan számolnak minden nap eggyel többet. Így például a 2013. január 11-hez 41.285 tartozik.

Most 2020 június 18-én pedig kerek 44.000 a mögöttes sorszám. Utoljára 2017.09.22-én volt kerek ezres (43), a 45.000. nap pedig 2023.03.15-án lesz, írd be gyorsan a naptárdba!

Ezért ne lepődj meg, ha egy számot begépelve dátum jelenik meg. Vagy fordítva: a beírt időpont helyett szám. Csak állítsd be a megfelelő formátumot! (Ctrl 1 a Cellaformázás gyorsgombja.)

Hány napos vagy?

Mivel a dátumok számok, könnyen számolhatsz velük. Például a számlák fizetési határidejét. Ha a C oszlopban szerepelnek a dátumok, és 8 nap a fizetési határidő, akkor ennyire egyszerű lesz a képlet – inkább itt is a formázást kell ellenőrizni:

=C2+8

Vagy akár a saját születésnapoddal és más számodra fontos napokkal is játszhatsz. Csak írd be az A1 cellába a szülinapodat. Alá, az A2 cellába pedig a mai napot. Az A3 cellába számolhatsz is:

=A2-A1

Ha az eredmény dátum lesz, ne ijedj meg, formázd ‘Számként’ a cellát.

Ugyanígy könnyen kiszámolhatod a következő “ezres szülinapod”, egyszerűen csak add hozzá a megfelelő számot a dátumhoz, pl.:

=A1+16000

Excel dátum keresés a dátumszűrőkkel

Ha igazi, és nem szöveges dátumok vannak a táblázatodban, akkor alapból becsoportosítja a dátumokat évre, hónapra, így könnyebben tudsz egy adott időszakot megadni (bepipálni).

Ha igazi, és nem szöveges dátum szerepel az Excelben, akkor a szűrő becsoportosítja évre, hónapra.

Viszont extra lehetőségeket, ‘Dátumszűrőket’ is találsz a szűrésnél. Például a rendszeridő alapján az Excel pontosan tudja, hogy milyen nap van ma, és ez alapján tud szűrni erre a napra, hétre, hónapra, negyedévre… De az előző vagy következő ilyen időszakot is ki tudja keresni a választásodnak megfelelően.

Az egységes dátumkezelésnek köszönhetően tudja az Excel, hogy melyik dátum milyen napra esik (vagyis hétfőtől-vasárnapig tart a hét), illetve hogy melyik hónap hány napos. Tulajdonképpen benne van egy öröknaptár.

Extra lehetőségek a 'Dátumszűrő'-nél. Például a rendszeridő alapján az Excel pontosan tudja, hogy milyen nap van ma, és ez alapján tud szűrni az előző/aktuális/következő napra, hétre, hónapra, negyedévre, évre.
Speciális dátumszűrők az Excelben – és a lista alul-felül folytatódik!

Ha pedig egy konkrét dátum előtt / után, vagy 2 dátum között akarsz keresni, arra is van lehetőség. Ilyenkor be is írhatod a napot, vagy a kis naptárból is egyszerűen választhatsz.

Ha konkrét időszakokra akarsz rákeresni, akkor a pici naptár segít a dátum kiválasztásában.
Konkrét dátum előtt / után / közötti szűrés

Használd a koronavírus adatokat gyakorlásra. Vagy gyere a VIP Klubba, ahol számos feladatsort és egy támogató közösséget találsz!

Lehet-e szűrni ugyanazt a hónapot több évre?

Például minden évből a januárt? Természetesen igen, a fenti videóból kiderül, tekerj az 5:40 perchez.

További érdekességek az Excel dátumkezelésről

Érdemes megtanulnod a dátumok gyors bevitelét.
További érdekességeket a dátumokról itt találsz.

Kövess a közösségi médiában:
ExcelTitok Facebook
Instagram
Pinterest
YouTube
Twitter

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés.

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
A mintafeladatok kincset érnek.

Teljesen a saját szintem, igényeim és tempóm szerint tudtunk haladni, a "fehér foltokat" is nagyon rutinosan térképezted fel és nem kellett időt pocsékolni arra, hogy számomra felesleges funkciókon keresztül jussunk végre egy új, fontos, lényeges részhez. A mintafeladatok pedig egyszerűen kincset érnek.

Egy korábbi munkahelyemen volt lehetőség Excel-tréningen részt venni. Kis Súgó-segítséggel betornáztam a próbafeladatomat a haladó szintre. Ott viszont sajnos csak ledaráltak infókat, nem volt semmi gyakorlati hasznosításra lehetőség (1 nap volt), nem is épült be belőlük semmi.

Anonim

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

VisiCalc – Az első táblázatkezelő

A VisiCalc nevű program volt a mikroszámítógépekre kifejlesztett első táblázatkezelő. Dan Bricklin és Bob Frankston fejlesztette 1979-ben. A személyi számítógépek iparága a 70-es évek végén kezdett fellendülni, az ára 300-3000$ …

Tovább olvasom →

Ingyenes Excel oktató videók

A blogos tartalmak mellett a YouTube-n (youtube.com/exceltitok) is jelennek meg ingyenes Excel oktató videók. A könnyebb kereshetőség miatt itt közreadok egy tartalomjegyzéket – vagy a …

Tovább olvasom →

Miért nehéz a százalék számítás?

Lehet, hogy a Te gyomrod is összeszorul, amikor százalék számítás feladattal találod magad szemben? Valamiért gyakori kérdések: hogyan kell százalékot számítani, vagy hogyan kell X …

Tovább olvasom →