Koronavírus adatok napról napra

Március 13.: A sok hír és rémhír mellett rengeteg grafikon és infografika terjed az interneten a koronavírus terjedésével kapcsolatban. Arra azonban nem találtam példát, ami engem érdekelt: hogyan alakul az új betegségek száma napról napra az egyes országokban.

Szerencsére az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) naponta frissíti és közzéteszi az aktuális koronavírus adatokat, az új megbetegedések és halálozások számát a világban.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az Európai Unió egyik ügynöksége, független intézménye. 2005-ben hozták lére, székhelye Solna, Svédországban. Feladata Európa fertőző betegségekkel szembeni védelmének biztosítása. Az Európai Unió ügynökségeként és tudományos intézményeként a központ kockázatértékeléseket végez, és tudományos bizonyítékokat szolgáltat az EU és a tagállamok döntéshozói számára. (Forrás: Wikipédia)

Az ECDC által közzétett koronavírus adatok

Ezek az adatok bárki számára hozzáférhetőek, én csupán letöltöttem, és a saját ízlésemnek megfelelően elemeztem. Ahogy mondtam, arra voltam kíváncsi, hogy mely országokban, térségekben nő az új betegek száma, és hol stagnál, vagy csökken.

A koronavírus egy cseppfertőzéssel terjedő járvány, amely országhatároktól függetlenül terjed. A WHO 2020. március 11-én világjárványnak minősítette: “Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje.” Aktuális infókat bőven találsz a kormány és a hírportálok oldalán.

Szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok sem virológus (nem értek a járványhoz), sem újságíró, hogy a pontos tényeket ismerjem.

Excel tanárként a számokhoz és az elemzésekhez értek, ami egyébként egy bárki által elsajátítható képesség. Ezen a példán keresztül szeretném megmutatni ennek gyakorlati jelentőségét.

Adott probléma elemzésekor, a következtetések levonásakor mindig fontos az adatokhoz tartozó tények, “történetek” ismerete. Például a járvány kapcsán milyen intézkedéseket hoztak. Vagy ha a saját cégedet figyeled: mikor vezettél be egy új terméket, kampányt, vagy éppen mikor kellett lemondani a rendezvényeidet. Ha jól ismered a(z üzleti) környezetet, akkor teljesen egyértelmű lesz számodra, hogy mi történt a változások háttérben, ami megmagyarázza az adatokat.

Az ECDC által publikált napi adatok itt találhatóak (Márc 19-én, márc 27-én, majd április végén változott az adatbázis szerkezete)

Az általam készített Excel fájlt innen tudod letölteni. (Frissítve: jún 18-án)

Hogyan használd?

Az adatok frissítése jó lehetőség az Excel gyakorlására, erről és a fájl használatáról készítettem is egy rövid videót:

(A videóhoz képest annyi változott, hogy április végén bekerült az adatbázisba a kontinens is, így könnyebben kereshetőek az országok, és nem kell külön megfeleltetni őket.)

Az ‘ábrák’ fülön a kívánt térségre vagy ország(ok)ra kattintva frissülnek az adatok és a diagramok.

Egy-egy országot egyszerű kattintással választhatsz ki. Így például megnézheted, hogyan alakul Kína vagy Olaszország koronavírus új betegeinek és halottjainak száma:

Koronavírus új betegek alakulása Kínában

Látható, hogy Kínában február 13-án volt a legdurvább nap, amikor 15.141-én új megbetegedést regisztráltak. Utána azonban – valószínűleg a korlátozó intézkedések hatására – drasztikusan csökkent a betegszám, az utolsó 5 napban (március 8-12 között) már csak 46, 45, 20, 29, 24.

Napi betegszám, koronavírus adatok Olaszországban

Ezzel szemben a 2. és 3. helyen álló 2 kritikus térségben ugyanezen 5 nap alakulása enyhén növekvő: Olaszországban 1565, Iránban 850 volt átlagosan naponta az új beteg.

Több ország megadásához tartsd lenyomva a Ctrl gombot.

Excel szeletelő használata: a Ctrl segítségével több értéket is kiválaszthatsz.

Például tetszés szerint összehasonlíthatsz országokat – ilyenkor a 3. vagy 4. diagramot nézd, attól függően, hogy összesítve vagy összehasonltva szeretnéd látni az adatokat.

Több ország vagy régió betegszám alakulása (koronavírus)
Új koronavírus megbetegedések számának összehasonlítása a kiválasztott országokban.

Az ‘irányítópult’ vagy ‘műszerfal’ előnye, hogy gyorsan, rugalmasan mutatja az adatokat, viszont az eltérő nagyságrendek miatt nehéz úgy formázni, hogy az minden esetben garantáltan szépen mutasson. Amit viszont mindig érdemes megtenni, az a csökkenő sorrend, így mindig a kiemelkedő érték lesz legelöl, a halmozott diagramon legalul.

Ha újra látni akarod az összes országot, akkor kattints a panel jobb felső sarkában található Szürő törlése gombra (tölcsér piros x-szel).

Ugyanígy tudsz régiókra, vagy régiókon belül országokra szűrni. Ha régiókra és országokra is szűrsz, akkor mindkét panelen ki kell kapcsolni a végén a szűrést.

Az adatok fülön bátran felülírhatod az adatokat az új adatokkal, illetve a Kimutatásokat, diagramokat nyugodtan módosítsd a saját ízlésed szerint. Ha szeretnéd, a diagramokat egyszerűen átmásolhatod más anyagokba is.

Pivot = rugalmasság

A pivot tábla nagy előnye a rugalmasság. Tetszés szerint rendezheted az adatok megjelenítését, illetve szűrheted is (pl. a szeletelőkkel).

Ezen kívül rengeteg számítást elvégeztethetsz vele, például tudja számítani az egyes napok közötti változást (‘ábrák’ fül T oszlop), illetve az összesített (kumulált) értéket is (‘ábrák’ fül U oszlop).

A számok minden területen segítenek tisztán látni

Az információ tárolás, az adatok gyűjtése, elemzése ma már kulcsfontosságú képesség, hiszen egyre több adat vesz körül. Ha ismered, érted az adatokat, akkor le tudod vonni a saját következtetéseidet, és nem kell mások véleményére vagy akár a saját megérzéseidre támaszkodni.

Ha szeretnél fejlődni, ajánlom ezeket a cikkeimet:

Ha szeretnél testreszabott segítséget, akkor fordulj hozzánk bizalommal!

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
A skype-os oktatás a legjobb módja annak, hogy időt spóroljak meg

Nekem nem volt újdonság a skype-os oktatás, mert így tanultam meg spanyolul is. Szerintem ez a legjobb módja annak, hogy időt spóroljak meg, na meg a pivot táblával. :))))

Andrea

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Automatikus mentés vagy Ctrl S? Előnyök, hátrányok

Mentés vagy Automatikus mentés? Amikor a mentés fontosságáról és gyorsbillentyűiről posztolok, mindig akad olyan, aki az Excel új funkciója, az “Automatikus mentés” mellett kampányol. Nézzük, …

Tovább olvasom →

Gyorsmenü – így gyűjtsd össze a kedvenc Excel parancsokat

Hadd osszam meg Veled az egyik kedvenc tippem, mégpedig, hogy miként tudod az Excel gyorsmenü (hivatalos nevén gyorselérési eszköztár) révén gyorsítani a munkád! A Gyorselérési …

Tovább olvasom →

Excel baki miatt 16 ezerrel kevesebb eset a briteknél

“Egy excel-file okozta hiba miatt közel 16 ezer koronavírus-fertőzött maradt ki az Egyesült Királyság hivatalos statisztikáiból szeptember 25. és október 2. között.” Index “Óriási blama …

Tovább olvasom →