VisiCalc – Az első táblázatkezelő

VisiCalc nevű program volt a mikroszámítógépekre kifejlesztett első táblázatkezelő. Dan Bricklin és Bob Frankston fejlesztette 1979-ben.

A személyi számítógépek iparága a 70-es évek végén kezdett fellendülni, az ára 300-3000$ között volt, 3 gyártó dominált: Radio Shack (TRS-80), Apple Computer és Commodore. Leginkább még játékokra használták a számítógépeket (a legnépszerűbbek a sakk, Blackjack, Star-Trek volt).

Ugyanakkor kezdett erősödni az igény az üzleti felhasználásra, főleg pénzügy-könyvelés területén. Ez indította el azt a folyamatot, hogy egyre többen – akár hobbi szinten is – megpróbálkoztak a programozással.

A VisiCalc ötlete

A VisiCalc gondolata Dan Bricklintől származik, kezdetben “Calcu-ledger”-nek (~ Főkönyv-számító) hívta. Akkor ez volt a legjobb ötlet, bár túlságosan ‘könyvelősen’ hangzott, ami a nem könyvelők számára nehéz használatot sugallt. Később VisiCalcra változtatták a nevet.

Az első ötlet akkor merült fel Danben, mikor több órás számolgatás után rájött, hogy már az elején elhibázott valamit, így a teljes számítás téves lett. “Milyen jó lenne egy csoda-papír, ahol könnyen átírhatnám az első értékeket, és automatikusan újrakalkulálódna minden… Nem bánnám azt se, ha százszor kellene végigmennem a számoláson. Bárcsak lenne egy gépi táblázatkezelőm…” gondolta magában.

Dan saját weboldalán így meséli el az eseményeket, a továbbiakat onnan fordítottam:

Az “elektronikus táblázat” elkészítésének ötlete nekem jutott eszembe 1978 tavaszán, amikor a Harvard Business School (Üzleti Iskola) hallgatója voltam, és az MBA diplomámon dolgoztam. Ültem az Aldrich Hall 108-as termében, és álmodoztam.

Dan Bricklin, a VisiCalc ötletgazdája és akkori számológépe
Dan Bricklin és a számológépe 1978-ban

“Képzeld el, ha a számológépnek lenne alul egy labdája, mint az egérnek …” (Korábban láttam Doug Engelbart új egerének a bemutatóját). “… ha lenne hozzá egy heads-up kijelző, mint a vadászrepülőgépnél, láthatom a virtuális képet magam előtt.

Csak mozgatom az egér/billentyűzet-számológépet az asztalon, beütök néhány számot, összegzem és elvégzek néhány számítást, és megjelenik a válasz: ‘10% lesz jól!’ – Abban az időben 10% volt mindig a válasz, amikor nem tudtuk elvégezni a nagyon bonyolult számításokat.”

A VisiCalc tervei

1978 nyarán – az MBA program első éve után – Martha Szőlőjében biciklizve úgy döntöttem, hogy folytatni akarom ezt az ötletet, és igazi eladható terméket akarok létrehozni, miután befejeztem a diplomát.

1978 őszén beadott marketing dolgozatában már a Calcu-Ledger tervét fejtette ki.

Végül az elképzelésem realisztikusabb lett, és a heads-up kijelző helyett normál képernyőt kapott. Kipróbáltam a termék prototípusát a Business School video terminálján. (A prototípuskészítés remek eszköz, hogy a tervezési problémák megoldására ösztönözzön.)

Ekkor alakult ki a számok, szövegek elhelyezésének módja, és a cellák sorokba, oszlopokba lettek rendezve. Itt döntöttem el, hogy lesz külön állapotsor, amely az eredmények mögötti képleteket mutatja.

Egér helyett inkább a nyilakat használtunk: ekkor még csak 2 gomb volt a gépeken (jobbra-balra), és a Space megnyomásával lehetett vízszintesről függőlegesre váltani.

Az első prototípust egy hétvége alatt készítettem el, Apple Basic-ben írtam. Még nem lehetett görgetni, de már tartalmazott oszlopokat és sorokat, voltak cellakoordináták (pl. B14) és tudott számolni.

A VisiCalc eredeti folyamatábrái.

Az első verzió 5 oszlopból és 20 sorból állt, majd a piacradobásig 254 sorra és 63 oszlopra bővült.

Az Excel alapjai ma is hasonlóan működnek.
Ha még kevésbé ismered az Excelt, kezdd itt a tanulást:
Excel alapok – Ismerkedés az Excel programmal
Alap szintű Excel feladat megoldása lépésről-lépésre

Pontosan megterveztük a program működését, ehhez folyamatábrákat készítettem, amelyek megmutatják, mi történik, ha különféle gombokat nyomunk meg.

Dan Fylstra, aki egy évvel korábban diplomázott a Harvard Business School-on, és egy számítógépes szoftvert gyártó céget vezetett, üzletet kötött barátommal, Bob Frankstonnal és velem. Az alapokat a massachusettsi Joyce Chen éttermében, vacsora közben dolgoztuk ki.

A VisiCalc paici bevezetése

Bob és én létrehoznánk a programot, és Dan társasága, a Personal Software árulná. Ez a “szerző / kiadó” megállapodás népszerűvé volt ezidőtájt a szoftveriparban.

Mi a nettó haszon 35,7% -át kapjuk a normál eladások, és 50% -át az OEM (számítógépgyártó) értékesítések után. Úgy emlékszem, hogy a termék indulási ára 35 dollár volt – ami az akkor népszerű számológépekkel megegyezett.

Ezek a jutalékok akkor magasnak számítottak, de a Personal Software alapítói MBA-k és számítógépes szakemberek voltak, és meglátták a termékben rejlő potenciált. A személyi számítógépekhez tartozó szoftverek legnagyobb kiadói voltak abban az időben, amit elsősorban a népszerű MicroChess programnak köszönhettek.

Bob és én végül úgy döntöttünk, hogy alapítunk egy saját céget: a Software Arts Inc. 1979. január 2-án született. A VisiCalc programot ennek keretében kezdtük fejleszteni és forgalmazni.

A VisiCalc programot 1979. október 17-én dobták piacra, így később ez lett a Táblázatkezelők Világnapja.

Zárszó – a Táblázatkezelők térhódítása

Mivel nem védették le a VisiCalc-t (ennek okáról itt olvashatsz), hamarosan elárasztotta a piacot a többi táblázatkezelő, a VisiCalc pedig 1985-ben be is fejezte pályafutását.

A legnépszerűbb program az Excel lett! 🙂

Tudj meg többet az Excelről

Ha szeretnél konkrét gyakorló feladatokat, és személyre szabott tippeket kapni, akkor gyere el (vagy küldd el a munkatársaidat) egy egyéni Excel tanfolyamra! Ha inkább egy támogató közösséget szeretnél, ahol bármikor felteheted a kérdéseid, akkor csatlakozz az ExcelTitok VIP Klubba!

https://exceltitok.hu/felteteles-formazas/

https://exceltitok.hu/ismetlodo-adatok/

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés.

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Rájössz, hogy valóban csak egy „lufi volt az Excel- mumus”!

Kezdő szintről kezdtem az órákat az Exceltitok-nál, állás keresés-pályamódosítással indukálta a helyzetet.

A 90-es évek közepéről maradtak emlékeim, és a jól ismert „mumus” címke az Excelen.

Amit tapasztaltam, és kaptam: közvetlen, nyitott, türelmes, segítőkész, figyelmes, precíz, következetes, rugalmas, kedves és személyre szóló órák. És ezek közben rájössz, hogy valóban csak egy „lufi volt az Excel- mumus”, mint a gyerekkori félelem este az ágy alatt.

Én kedvet kaptam hozzá.

Innentől az órák mellé az otthoni gyakorló feladatokkal kizárt, hogy ne értsd meg! A gyakorlás már a Te felelősséged, Magadért.

Egy teljes körű, jól felépített és minőségi oktatás - amelynek minden alkalma jó hangulatban telt.

Itt valóban Te vagy a fontos. :)

Krisztina

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Gyorsulj fel! 55 Excel billentyűkombináció – 8 hetes Excel kihívás

Gyorsíts a munkádon, vegyél részt az Excel billentyűkombináció kihívásban, és tanuljunk meg együtt minden nap 1 billentyűs trükköt, 55 napon keresztül! Így napi pár perc …

Tovább olvasom →

A 7 legnépszerűbb cikkem

Facebookon és az SOS Excel blogon folyamatosan osztom meg a jól bevált Excel tippeket. Utóbbin már több mint 200 írás található: hasznos és ingyenes Excel …

Tovább olvasom →

Miért küldjük Simonyi Károly bélyeggel az Excel Tankönyvünket?

Mert ő Charles Simonyi, az Excelt megalkotó csapat vezetőjének ÉDESAPJA. (Viccesen mondhatnánk azt is, hogy az Excel nagypapája.) id. Simonyi Károly (1916-2001) kiemelkedő mérnök, fizikus, tudós-tanár …

Tovább olvasom →