VisiCalc – Az első táblázatkezelő

VisiCalc nevű program volt a mikroszámítógépekre kifejlesztett első táblázatkezelő. Dan Bricklin és Bob Frankston fejlesztette 1979-ben.

A személyi számítógépek iparága a 70-es évek végén kezdett fellendülni, az ára 300-3000$ között volt, 3 gyártó dominált: Radio Shack (TRS-80), Apple Computer és Commodore. Leginkább még játékokra használták a számítógépeket (a legnépszerűbbek a sakk, Blackjack, Star-Trek volt).

Ugyanakkor kezdett erősödni az igény az üzleti felhasználásra, főleg pénzügy-könyvelés területén. Ez indította el azt a folyamatot, hogy egyre többen – akár hobbi szinten is – megpróbálkoztak a programozással.

A VisiCalc ötlete

A VisiCalc gondolata Dan Bricklintől származik, kezdetben “Calcu-ledger”-nek (~ Főkönyv-számító) hívta. Akkor ez volt a legjobb ötlet, bár túlságosan ‘könyvelősen’ hangzott, ami a nem könyvelők számára nehéz használatot sugallt. Később VisiCalcra változtatták a nevet.

Az első ötlet akkor merült fel Danben, mikor több órás számolgatás után rájött, hogy már az elején elhibázott valamit, így a teljes számítás téves lett. “Milyen jó lenne egy csoda-papír, ahol könnyen átírhatnám az első értékeket, és automatikusan újrakalkulálódna minden… Nem bánnám azt se, ha százszor kellene végigmennem a számoláson. Bárcsak lenne egy gépi táblázatkezelőm…” gondolta magában.

Dan saját weboldalán így meséli el az eseményeket, a továbbiakat onnan fordítottam:

Az “elektronikus táblázat” elkészítésének ötlete nekem jutott eszembe 1978 tavaszán, amikor a Harvard Business School (Üzleti Iskola) hallgatója voltam, és az MBA diplomámon dolgoztam. Ültem az Aldrich Hall 108-as termében, és álmodoztam.

Dan Bricklin, a VisiCalc ötletgazdája és akkori számológépe
Dan Bricklin és a számológépe 1978-ban

“Képzeld el, ha a számológépnek lenne alul egy labdája, mint az egérnek …” (Korábban láttam Doug Engelbart új egerének a bemutatóját). “… ha lenne hozzá egy heads-up kijelző, mint a vadászrepülőgépnél, láthatom a virtuális képet magam előtt.

Csak mozgatom az egér/billentyűzet-számológépet az asztalon, beütök néhány számot, összegzem és elvégzek néhány számítást, és megjelenik a válasz: ‘10% lesz jól!’ – Abban az időben 10% volt mindig a válasz, amikor nem tudtuk elvégezni a nagyon bonyolult számításokat.”

A VisiCalc tervei

1978 nyarán – az MBA program első éve után – Martha Szőlőjében biciklizve úgy döntöttem, hogy folytatni akarom ezt az ötletet, és igazi eladható terméket akarok létrehozni, miután befejeztem a diplomát.

1978 őszén beadott marketing dolgozatában már a Calcu-Ledger tervét fejtette ki.

Végül az elképzelésem realisztikusabb lett, és a heads-up kijelző helyett normál képernyőt kapott. Kipróbáltam a termék prototípusát a Business School video terminálján. (A prototípuskészítés remek eszköz, hogy a tervezési problémák megoldására ösztönözzön.)

Ekkor alakult ki a számok, szövegek elhelyezésének módja, és a cellák sorokba, oszlopokba lettek rendezve. Itt döntöttem el, hogy lesz külön állapotsor, amely az eredmények mögötti képleteket mutatja.

Egér helyett inkább a nyilakat használtunk: ekkor még csak 2 gomb volt a gépeken (jobbra-balra), és a Space megnyomásával lehetett vízszintesről függőlegesre váltani.

Az első prototípust egy hétvége alatt készítettem el, Apple Basic-ben írtam. Még nem lehetett görgetni, de már tartalmazott oszlopokat és sorokat, voltak cellakoordináták (pl. B14) és tudott számolni.

A VisiCalc eredeti folyamatábrái.

Az első verzió 5 oszlopból és 20 sorból állt, majd a piacradobásig 254 sorra és 63 oszlopra bővült.

Az Excel alapjai ma is hasonlóan működnek.
Ha még kevésbé ismered az Excelt, kezdd itt a tanulást:
Excel alapok – Ismerkedés az Excel programmal
Alap szintű Excel feladat megoldása lépésről-lépésre

Pontosan megterveztük a program működését, ehhez folyamatábrákat készítettem, amelyek megmutatják, mi történik, ha különféle gombokat nyomunk meg.

Dan Fylstra, aki egy évvel korábban diplomázott a Harvard Business School-on, és egy számítógépes szoftvert gyártó céget vezetett, üzletet kötött barátommal, Bob Frankstonnal és velem. Az alapokat a massachusettsi Joyce Chen éttermében, vacsora közben dolgoztuk ki.

A VisiCalc paici bevezetése

Bob és én létrehoznánk a programot, és Dan társasága, a Personal Software árulná. Ez a “szerző / kiadó” megállapodás népszerűvé volt ezidőtájt a szoftveriparban.

Mi a nettó haszon 35,7% -át kapjuk a normál eladások, és 50% -át az OEM (számítógépgyártó) értékesítések után. Úgy emlékszem, hogy a termék indulási ára 35 dollár volt – ami az akkor népszerű számológépekkel megegyezett.

Ezek a jutalékok akkor magasnak számítottak, de a Personal Software alapítói MBA-k és számítógépes szakemberek voltak, és meglátták a termékben rejlő potenciált. A személyi számítógépekhez tartozó szoftverek legnagyobb kiadói voltak abban az időben, amit elsősorban a népszerű MicroChess programnak köszönhettek.

Bob és én végül úgy döntöttünk, hogy alapítunk egy saját céget: a Software Arts Inc. 1979. január 2-án született. A VisiCalc programot ennek keretében kezdtük fejleszteni és forgalmazni.

A VisiCalc programot 1979. október 17-én dobták piacra, így később ez lett a Táblázatkezelők Világnapja.

Zárszó – a Táblázatkezelők térhódítása

Mivel nem védették le a VisiCalc-t (ennek okáról itt olvashatsz), hamarosan elárasztotta a piacot a többi táblázatkezelő, a VisiCalc pedig 1985-ben be is fejezte pályafutását.

A legnépszerűbb program az Excel lett! 🙂

Tudj meg többet az Excelről

Ha szeretnél konkrét gyakorló feladatokat, és személyre szabott tippeket kapni, akkor gyere el (vagy küldd el a munkatársaidat) egy egyéni Excel tanfolyamra! Ha inkább egy támogató közösséget szeretnél, ahol bármikor felteheted a kérdéseid, akkor csatlakozz az ExcelTitok VIP Klubba!

https://exceltitok.hu/felteteles-formazas/

https://exceltitok.hu/ismetlodo-adatok/

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés.

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Pont addig jutottunk, ameddig el akartam jutni.

Azért, Téged választottalak, mert személyes oktatás volt, nem csoportos, és Skypon történik, ki sem kellett mozdulni.

Tetszett az interaktív oktatás, és az, hogy egy feladattal addig időztünk, amíg az világos nem volt. Saját tempóban haladtunk.

Pont addig jutottunk, ameddig el akartam jutni, nincs hiányérzetem. Innentől csak gyakorolni kell... :)

Róbert

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Hogyan készülj az Adatelemzés – pivot workshopra?

Az Adatelemzés pivot workshop feltételezi, hogy már van ismereted az Excelről: érted az olyan fogalmakat, mint cellák, munkalapok, szumma, átlag, darab, gyors értékek, gyorsbillentyűk. Emellett különösen fontos, hogy …

Tovább olvasom →

Excel alapok – Ismerkedés az Excel programmal

Excel alapok: ismerd meg a táblázat felépítését, alap formázásokat és egyszerűbb képleteket. Olvasd el a cikket, rengeteg hasznos infót összegyűjöttem, sőt, videókat is beszúrtam, hogy …

Tovább olvasom →

Használd ki a tartalomtól függő Feltételes formázás előnyeit

A Feltételes formázás egy nagyszerű lehetőség az Excelben, hogy a kimagaslóan jó értékeket vagy ‘hibákat’ feltűnően jelöld, hogy azonnal észrevedd őket. Előre beállíthatod a kritériumokat …

Tovább olvasom →