Számformátum, lehetőségek a számok formázására

Az adatok begyűjtése mellett ugyanolyan fontos a számformátum, azaz az adatok megjelenítése. Több lehetőség is van a számok formázására. Fontos észben tartanod, hogy a beírt érték mindig változatlan marad, függetlenül attól, hogy hogyan formázod. Nézd meg a tippjeimet a videóban, vagy olvasd tovább a cikket:

A szám formázása csak virtuális, egy ‘smink’

Leggyakrabban az ezres csoportosítással, azaz a számok tagolásával és a tizedesjegyekkel szoktunk játszani. Ha átállítod a tizedesjegyet, a cella a helyiértéknek megfelelően kerekíti az éppen aktuális számot. Viszont a Szerkesztőlécen továbbra is láthatod az eredeti számot.

Tehát a beírt érték a formázással nem változik! A formátum tulajdonképpen egy virtuális dolog , egy ‘kis smink’ az adott cellán, hogy éppen most milyennek látod azt az értéket.

Ha tovább számolsz a számmal, például megszorzod ezerrel, akkor az eredeti tizedesjegyekkel is számol. Például =A1*1000 eredménye 16.073,394 lesz.

Tehát ne felejtsd el, hogy mindig ott marad az adott érték az adott cellában.

Első lépés: kijelölés

Nagyon fontos, hogy az Excelben mindig azokat a cellákat formázzuk, amelyek éppen ki vannak jelölve. Ez igaz például a szegélyek rajzolásakor vagy akár a feltételes formázásnál is.

Kijelölni az egérrel is tudsz, vagy használhatod a Ctrl + Shift lefele nyilat. Ha egymástól távol lévő cellákat akarsz kijelölni és formázni, akkor használd a Ctrl gombot. Amit kijelölsz, azok a cellák lesznek a kiválasztott színekkel, vagy a megadott számformátummal formázva.

Ha elrontod a kijelölést, egyszerűen csak kezdd elölről! A kijelölés nem visszavonható, mivel nem művelet, „csak kattintgatás! Egyszerűen nyomd meg valamelyik navigációs nyilat, vagy kattints valahová az egérrel. A gyors mozgással és kijelöléssel kapcsolatos billentyűkombinációkat ebből a videómból begyakorolhatod.

A véletlenül rosszul beállított formázást már visszavonhatod a Ctrl+ Z-vel.

Ezres csoportosítás számformátum megadása

Alapvetően a cellaformátum megadására is több lehetőség van. Nagyon sokan használják a jobbklikk Cellaformázást, ilyenkor egy felugró ablak jön elő. Ehelyett javaslom a gyorsbillentyűt: Ctrl 1. A  Ctrl és a fönti számsoron található egyes (tehát nem a numerikus bilentyűzetről).

Számformátum, ezres csoportosítás beállítása a Cellaformázás panelen

A felugró ablak első füle a Számformátum. Azon belül a Szám kategóriában a pipával tudod megadni az ezres csoportosítást, és le tudod venni a tizedesjegyeket nullára.

Alapértelmezetten az Excel mindenhol szereti a két tizedesjegyet. Nálunk forint összegeknél ez kevésbé jellemző, hogy számolunk a tizedesjegyekkel.

A másik lehetőség az ezres csoportosítás beállítására a menün a három darab nulla ikon. Vagy az angol gépeken/Macintosh gépen sokszor vessző szerepel, hiszen az angol verzióban vesszővel jelölik az ezres tagolást és ponttal jelölik a tizedes elválasztást. 

Itt a Szám csoportban találod a tizedesjegy ikonokat is. Ha bekapcsolod az ezres csoportosítást, akkor itt is megjelenik a két tizedesjegy, amit az utolsó, tizedesjegyek csökkentése ikonnal tudsz eltávolítani.

Ezt a két ikont (ezres csoportosítás és tizedesjegyek csökkentése) egyébként javaslom, hogy tedd ki a gyorselérési eszköztárra is, mivel viszonylag gyakran van szükség rájuk. 

A gyakori számformátumok megjelennek a listában, pl. szám, pénzem, rövid és hosszú dátum, százalék

Ha lenyitod a fenti listát, akkor itt is találsz népszerű számformátumokat:

  • Általános – formázatlan
  • Szám – ezres csoportosítás nélkül, két tizedesjeggyel
  • Pénzem formátum – Ft, két tizedesjeggyel
  • Könyvelési formátum – Ft, két tizedesjeggyel
  • Rövid dátum
  • Hosszú dátum
  • Idő
  • Százalék
  • Tört

Alatta is kint van a pénz ikon (első), ha egyből rákattintasz, akkor az az alapértelmezett deviza. Nálunk magyarul a forint, de angol gépeken sokszor itt is a dollár vagy az euró szerepel. Ha a nyílnál kinyitod, akkor itt megtalálod a három leggyakrabban használt devizát. Például így tudsz euróban formázni, és utána ugyanúgy tudsz játszani azzal, hogy hány tizedesjegy látszódjon.   

Ez a kitett pénz ikon egyébként a könyvelési formátum.  Ez egy picit más, mint a pénznem formátum. Például, ha nullát írsz be a cellába, a könyvelési formátum egy vízszintes vonallal jelzi, míg a pénznem konkrétan kiírja a nullát.

Érdemes még tudni, hogy a jobbklikk Cellaformátum (Ctrl 1) ablakot a Szám csoport jobb alsó sarkában található kis pöcökkel is meg tudod nyitni. Ilyenkor – ha innen nyitod meg – a Szám fülön fog megnyílni. Ha betűtípusnál akkor a betűtípusnál és így tovább. Ezt is használhatod.

Mit lehet még beállítani?

Sokaknak nem tetszik az alap dollár formátum amiatt, hogy balra igazodik a dollárjel, és utána szünettel szerepel maga a szám. Ilyenkor is érdemes megnyitni a Cellaformázás menüt (Ctrl 1) és akár a könyvelési formátumnál, akár a pénzemnél egy másik dollárt választani.

Az ‘Általános’ formátum az, amikor egyáltalán nem formázzuk a számokat, tehát minden éppen annyi tizedesjeggyel látszódik, amennyivel szeretnéd. Ha innen akarod kiválasztani az euró formátumot, akkor elég bátran le kell tekerned. Itt az euróban találsz olyat is, ahol elől van az euró jel és olyat is, ahol hátul van az euró jel. A tizedesjegyeket itt is beállíthatod, vagy később az ikonokkal is módosíthatod.

Amit fontos megjegyezni a tizedesjegyről, hogy mindig az első kijelölt számhoz képest igazítja a tizedesjegyek számát. Tehát ha egy hosszabb törtnél kezdem el csökkenteni a tizedesjegyeket, akkor az összes sok tizedesjegyet kap. Ha a kijelölésnél egy olyan szám van, aminek csak 2 tizedesjegye van, akkor ahhoz képest csökkentem a tizedesjegyeket, és rögtön mindenhol már csak egy tizedesjegy lesz.  Itt a kijelölésen belül az aktív cellát az Enterrel vagy a Tab-bal  lehet úgy módosítani, hogy egyébként maga a kijelölés ne szűnjön meg.

A százalékformátum

Itt is használhatod a menüről a százalék jelet vagy könnyű megjegyezni, hogy Ctrl +Shift + 5 a gyorsgombja. Amit egyébként onnan könnyen meg tudsz jegyezni hogy az ötös gombon található a százalékjel. Visszatérve az ezres csoportosításra, a Ctrl + Shift + 1-es gyorsbillentyűvel is be tudod állítani, olyankor ugyanúgy két tizedesjegy marad, mint ennél a formátumnál,  amit aztán a tizedesjegy eltávolítása ikonnal tudsz csökkenteni..

Ha gyakran használod, akkor érdemes megjegyezni. Tehát Ctrl + Shift +1 az ezres csoportosítás, Ctrl +Shift+ 4-es a forint formátum két tizedesjeggyel, és Ctrl + Shift + 5-ös  a    százalékformátum. 

Angol nyelvű gépeken itt is lehet különbség, ott valószínűleg a Ctrl+ Shift + 4 az ezres csoportosítás,  Ctrl+ Shift + 1 -az vagy működik vagy nem- lesz a devizás formázás.   

További érdekes számformátumok

A dátumokra külön kategória van. Alapvetően tudni kell,  hogy a dátumok számok. Nem kell megijedni attól, hogy ha véletlenül beírsz egy dátumot, és szám jelenik meg. Vagy fordítva, számot írsz be és dátum jelenik meg. Az a lényeg, hogy a cellaformázásnál azt is eldöntheted hogy hogyan szeretnéd formázni.

A dátumformátumnál választhatsz a különböző hosszabb vagy rövidebb megjelenítésekből. Itt a mintán fogod látni, hogy melyik hogy néz ki. A leggyakoribb dátumformátumokat fent a menün a lenyíló listában is megtalálod.

Vannak eldugottabb dátumformátumok is. Például tudsz olyat választani, hogy kötőjel választja el a hónapot, a napot és az évszámot.  De egyéni dátumformátumokat is lehet használni.

Különleges számformátumok

A különleges kategóriában találsz például mobilszámot, ami egy viszonylag könnyen kiolvasható formátumban mutatja meg a számot, ha csak összefüggően írod be a mobiltelefonszám 9 számjegyét.

A különleges formátumban szerepel az adószám is,  ami beteszi az extra elválasztó jeleket az utolsó karakterekhez.   

Itt szerepel a bankkártya is, erről viszont fontos elmondanom, hogy egy bankkártya száma 16 számjegy, az Excel azonban csak 15 karaktert képes kezelni.  Tehát hiába írod be a 16. számjegyet is, amikor berögzíted, azt rögtön elfelejti az Excel.  Sajnos ez az Excelnek a természetéből adódik, nem lehet rajta módosítani. Ha azt szeretnéd, hogy mind a 16 számjegy zavartalanul megmaradjon, tegyél egy aposztrófot az elejére, és akkor megmaradnak a számjegyek.  Sajnos olyankor ez a bankkártyás formátum viszont elveszik.

Ugyanezt az aposztrófot tudod akkor is használni, ha például úgy szeretnéd kiírni a telefonszámot, hogy 06301111222. Ha aposztrófot használsz, akkor mindent változatlan formátumban ír be az Excel.

Egyébként ugyanez történik akkor is, hogyha az általános helyett szövegre állítod az Excelt, és úgy írsz be valamilyen tetszőleges számsort.

Az időformátum

Az időformátumot akkor használhatod, ha például a munkaidő kezdetét, végét szeretnéd jelölni. Ilyenkor óra:perc:másodperc formátumot használ alapból az Excel , de itt is tudsz választani olyat, ami csak az óra-percet mutatja vagy mögé írja azt is, hogy délelőtt van, vagy délután. Ha a Cellaformátum panelt használod, akkor mindig ellenőrizd, hogy valóban azt a végeredményt kapod-e, amit szeretnél. 

Mivel a dátumok számok, emiatt az időpont is szám. Tehát ha visszaállítod ‘szám’ formátumra a cellát, akkor tizedestörtet fogsz kapni, hiszen az egy napon belül a 24 órát osztja el tizedestörtekre az Excel.   

Ismerkedj a számformátumokkal, találd meg mindig a legjobb formázást, viszont ne felejtsd el, hogy ezek csak látszat dolgok, a háttérben nem változnak az adatok.   

Ha azokkal további számítást végzel, akkor az eredeti értéket veszi figyelembe az Excel.   

Ismerd meg jobban az Excelt!

Ha szeretnéd jobban érteni az Excel “gondolkodását”, akkor gyere el az Excel kezdőtől haladóig csoportos online képzésre. Ha a saját tempódban akarsz haladni, válaszd inkább az egyéni Excel oktatást (30 nap VIP Klubtagságot adunk hozzá)!

Vagy jelentkezz külön az ExcelTitok VIP Klubba, ahol bármikor felteheted a kérdéseid, és folyamatosan kincset érő tudáshoz juthatsz!

Kövess a közösségi médiában:
ExcelTitok Facebook
Instagram
Pinterest
YouTube
Twitter
LinkedIn

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
There are no testimonial yet

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

55 napos Excel kihívás, avagy tanulj gyorsbillentyűket

Október 1-től megismétlődik az 55 napos Excel kihívás, csatlakozz be a Facebook sorozatra, és akkor minden reggel kapsz egy emlékeztetőt a napi gyorsbillentyű „adagról”: október 1 …

Tovább olvasom →

Így szabadulj meg az ismétlődő adatok okozta fejfájástól

Ismétlődő adatok szinte minden adatbázisban előfordulnak: vagy mert eleve több listában gyűjtöd az adatokat, vagy mert Mancika véletlenül kétszer rögzít egy-egy jelentkezőt, számlát. Szerencsére az …

Tovább olvasom →

VisiCalc – Az első táblázatkezelő

A VisiCalc nevű program volt a mikroszámítógépekre kifejlesztett első táblázatkezelő. Dan Bricklin és Bob Frankston fejlesztette 1979-ben. A személyi számítógépek iparága a 70-es évek végén kezdett fellendülni, az ára 300-3000$ …

Tovább olvasom →