Kezdő Excel feladatok – 5 példa oktató videóval

Kezdő Excel feladatok találhatóak ebben a cikkben, amivel az Excel alapjait gyakorolhatod be. Például megismerheted a táblázat felépítését, alap formázásokat és egyszerűbb képleteket, függvényeket.

A feladatokhoz videós útmutatót is találsz, hogy könnyebben megértsd és magad is be tudd gyakorolni. A bejegyzés témái (a címre kattintva egyből az adott részre tudsz ugrani) :

1. Adatok rögzítése
2. Táblázat formázása – Kezdő Excel feladatok
3. Szumma – add össze a táblázatban található értékeket
4. Átlag számítása az Excelben
5. Képletek írása

Kezdő Excel feladatok emailben

A siker kulcsa a sok gyakorlás. Szerezd meg a 10 kezdő Excel feladatot tartalmazó feladatsort. Azonnal elküldöm emailben a leghasznosabb billentyűkombinációkkal együtt. Itt kérheted:

Ha a kezdő Excel feladatok előtt még szeretnél ismerkedni az Excellel, akkor először nézd meg a Excel alapok – Ismerkedés az Excel programmal cikket.

1. Adatok rögzítése

Fontos, hogy magad is tudj adatokat rögzíteni az Excelben. Kezdd ennek gyakorlásával, így könnyedén készíthetsz magad is kezdő Excel feladatokat, amin később a formázást és a képleteket is ki tudod próbálni.

Elég csak rákattintanod (kijelölni) egy cellára, és már írhatod is az értéket, amit a cellában szeretnél látni. Ne ijedj meg, ha nem látod a kurzort, elég, ha a keretet látod a kijelölt cella körül, kezdj gépelni bátran.

A tartalom rögzítésére az Enter és a Tab gombokat ajánlom. Mindkettő a következő cellába ugrik, az Enter lefelé, a Tab jobbra. Gyorsíthatsz, ha a kettőt együtt használod, ilyenkor az Enter a következő sor elejére ugrik.

2. Táblázat formázása – Kezdő Excel feladatok

Nem elég berögzíteni az adatokat, szépen meg is kell formázni. A táblázat formázását is be kell gyakorolni. Ide tartozik pl.: betűtípus, betűméret, színek, szegélyek, sormagasság, oszlopszélesség beállítása, számok formázása.

Lesz szó a formátum másoló ecsetről, és a táblázat másolásának lehetőségeit is megmutatom: tudsz cellákat, sorokat vagy teljes munkalapot is másolni.

3. Szumma – add össze a táblázatban található értékeket

Egy tipikus és egyszerű Excel feladat: összesítsd a ledolgozott munkaidót napok és projektek szerint is.

A Szummát mindig abba a cellába írd, ahol az eredményt látni szeretnéd. Az Excel automatikusan felismeri a képlet felett vagy előtt szereplő számokat, és automatikusan összesíti.

A videóban mutatok egy trükköt: amikor a táblázat alján és végén is összesíteni akarsz, akkor azt a helyes kijelöléssel egy lépésben is megteheted.

Ha szeretnéd ilyen és hasonló példákon 
begyakorolni az Excel alapjait, 
akkor ajánlom a Kezdő Excel feladatok 
példatárat, amelyben 29 kidolgozott
és további 34 extra feladatot
találsz: https://exceltitok.hu/excel-nagyagyu

4. Átlag számítása az Excelben

Egy újabb példa az adatok formázására, ahol az átlagot kell kiszámolni. Ehhez az ÁTLAG függvényre lesz szükséged.

Gyakori hiba, hogy a számok mellé szöveg is kerül a cellába. Ezt a ‘Keresés és csere’ funkcióval törölni kell, különben hiba lesz a számítás eredménye.

5. Képletek írása

A kezdő Excel feladatok között a képletekre is hoztam példát. Tanuld meg, hogyan számoltathatsz ki bármit az Excellel. Mutatok pár gyorsító trükköt is, és megtanulhatod, mi a különbség a relatív és abszolút hivatkozás között.

A képlet azért hasznos, mert ‘hivatkozhatsz’ a már korábban begépelt számokra (cellákra). Ezt 3 módon is megteheted a képleten belül: kattintással, gépeléssel és a navigációs nyilakkal.

Mindig ellenőrizd a képletet, ehhez használd az F2 gombot. Később, ha bonyolultabb képleteket kell bogarásznod, akkor hasznos lehet ez a 2 további tipp is.

Így tudunk Neked segíteni, 

hogy még gyorsabban és ügyesebben használhasd az Excel táblázatokat, vagy csak jobban értsd az összefüggéseket:

  • Excel Tankönyv: Kezdőtől a haladó szintig megismerheted az Excelben rejlő lehetőségeket. Ha szeretsz könyvből tanulni, akkor ez egy jó lehetőség, hogy egy általános képed legyen az Excel funkcióiról.
  • ExcelTitok VIP Klub: egy hely, ahol a saját tempódban tanulhatsz, és bármikor felteheted a kérdéseidet.
  • Személyre szabott, egyéni Excel tanfolyamok: profi tanárainkkal szívesen segítünk, hogy megértsd és begyakorold az Excel különböző funkcióit.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés.

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
Olyan gyorsan haladtunk, és egy-egy alkalommal annyi mindent átvettünk, hogy a harmadik óra előtt már nem volt problémám

A munkám leegyszerűsítése a célom az Excel tudásom fejlesztésével. Úgy éreztem, hogy a függvények mélyebb megismerése hasznosabb lenne a munkámban.

Tetszett a Excel-magántanár ötlet. Azt gondoltam, hogy ha csak velem foglalkozik az oktató, akkor biztos csak olyan dolgokat tanulok, amire szükségem van, és amit eddig még nem ismertem.

Nagyon kényelmesnek, érdekesnek, hasznosnak találtam a tananyagot, és támogatónak az oktatót, és a háttér információkat.

Olyan gyorsan haladtunk, és egy-egy alkalommal annyi mindent átvettünk, hogy a harmadik óra előtt már nem volt problémám/ötletem/javaslatom arra, hogy mivel foglalkozzunk, ezért kénytelen voltam az oktatóra hagyatkozni. De így szuperjó kis függvényeket ismertem meg.

Eddig is nagyon hasznosnak tartottam az Excel-t, de most ha lehet, még jobban szeretem.

Nikolett

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Az Excel “savanyú” és “vidám” oldala

A legtöbb embert kirázza a hideg, ha meghallja az Excel szót. Sokszor hallok ilyesmit: Rosszabb, mint a fogorvos. Jajjj, csak Excelt ne kelljen látnom! Ugyanakkor akik már régebb …

Tovább olvasom →

5 tipp adatrögzítéshez, ha csak erre használod az Excelt

Egy egyszerű adatrögzítéshez is használhatsz rengeteg billentyűkombinációt és gyorsító trükköt. Sokan azzal ‘hessegetnek el’, mikor az Excelre kerül a szó, hogy “Á, én nem használom …

Tovább olvasom →

Mire való a Szűrő az Excel táblázatban?

A Szűrő feladata, hogy az Excel táblázatban lévő sok adatot a megadott kritériumok szerint leszűkítse. Nézd meg a szűrőről készített videómat, töltsd le a gyakorlófájlt …

Tovább olvasom →