Excel táblázat készítése lépésről lépésre

Az Excel táblázat készítése és használata könnyen megtanulható. Ha teljesen a nulláról kezded a tanulást, akkor első lépésként olvasd el az Excel alapok tudnivalókat, ezt egy külön cikkben foglaltam össze.

Az Excelt jellemzően adatok tárolására, elemzésre és számolásra használhatod – akár kombinálva is. Ebben a 2 dologban különösen profi. Meg fogsz lepődni, hogy mennyivel okosabb, mint Te, és mennyi mindent megcsinál helyetted. 

Új táblázat készítését kezdd mindig a tervezéssel

Ha Excel táblázat készítése a feladatod, mindig szánj rá egy pár percet, hogy  átgondold, mi a táblázattal a célod, mire és meddig fogod használni. Kisebb összesítést, számolást végzel, vagy rendszeres adatgyűjtésbe fogsz. Ettől függően eltérhet a táblázat felépítés.

Biztos ismered a történetet a 2 favágóról: amelyik megállt néha pihenni és megélesítette a fűrészét, az gyorsabban haladt. Az adatait tárolását, egy Excel táblázat készítését, felépítését is érdemes átgondolni.

Ugyanakkor ne vidd túlzásba se, hiszen menet közben is könnyen módosíthatsz. Például bármikor

Excel táblázat készítése számolásra

A munkalapokon egyszerű képletek beírásával összeadást, osztást, szorzást és kivonását végezhetsz, hasonlóan, mint egy számológépen. Könnyebbség, hogy a már rögzített számokat további számításnál nem kell újra bepötyögni, hanem hivatkozhatsz arra a cellára, amelyben szerepel.

Az Excel használata számolásraEnnek előnye, hogy ha átírod a hivatkozott cellában szereplő számot, akkor automatikusan frissül a képlet eredménye is.

A képlet másik előnye, hogy átmásolhatod a szomszédos cellákba is, így nem kell újra meg újra kiszámolnod a sorokat.

Például egy leltárnyilvántartásban elég egyszer megadni a darab x ár képletet, és a másolás után akár több száz sorra is megkapod az eredményt. Ezt hívják relatív hivatkozásnak az Excelben.

Minden képlet egyenlőségjellel (=) kezdődik. Ha szeretnél spórolni, használd a pluszjelet (+) a numerikus billentyűzetről. Ezt is felismeri az Excel, és kiteszi elé az = jelet.

Majd a cellákat és a használni kívánt matematikai műveleteket írd be (ehhez a numerikus billentyűzet + – / * jeleit használd), ugyanúgy, mint a számológépbe. Szükség esetén ne feledkezz meg a zárójelekről se!

Ha a például a készletedet követed nyomon, ahol B2 a nyitó darabszám, C2 az ár:

=B2*C2

Ha nyilvántartod a beszerzést (D2) és az eladást is (E2), akkor az aktuális mennyiség:

=B2+D2-E2

A cellákra több módon is hivatkozhatsz, de a leggyorsabb módszer a navigációs nyilak használata, így ugyanis az egér használata nélkül, billentyűzettel tudod kijelölni a cellát, viszont a villogó keretnek köszönhetően pontosan látni fogod, hogy éppen hol jársz.

Excel táblázat készítése során használj képleteket.

Ha végeztél, a képlet véglegesítéséhez nyomd meg az Enter billentyűt. Ekkor az Excel kiszámítja és megjeleníti a képlet eredményét. Ha ki van jelölve a cella, a képletet a szerkesztőlécen látod, itt tudod utólag ellenőrizni.

Klasszikus mintafeladat az Excel bruttó-nettó
bérkalkulátor
, kattints és nézd meg!

A számításokat egyszerűsítheted a függvények segítségével

A legismertebb függvények a Szumma (vagy AutoSzum), Átlag, Darab, Minimum, Maximum. Ez utóbbi négyet a Szumma melletti nyílnál találod.

A SZUM segítségével könnyebb az összeadás, mert nem kell egyesével megadnod minden cellát, hanem elég a cellákat kijelölnöd (hivatalosabban a tartományra hivatkoznod).

Például nem kell beírnod:
=F2+F3+F4+F5+F6+F7+F8+F9+F10

Hanem helyette gyorsabb függvénnyel:
=SZUM(F2:F10)

Hasonlóan, az ÁTLAG függvény nemcsak összeadja az értékeket, hanem el is osztja a cellák számával.

A MIN és MAX függvények eredményeképpen megkapod az előforduló legkisebb és legnagyobb értékeket.

A DARAB függvény megmondja, hogy a megadott területen hány cellában található szám.

Bármilyen adataid vannak, ezzel az 5 alapfüggvénnyel gyorsan kielemezheted őket.

Gyakorld be az alap számolásokat ezzel a feladatgyűjteménnyel:

Excel táblázat készítése számolásra, gyakorold be ezekkel a kezdő feladatokkal

Excel táblázat készítése adatok tárolására

Az Excel adatbázisodnak mindig csak egy fejléce (elnevezése) legyen, és a különböző adatokat külön oszlopba gyűjtsd, például vevő neve (akár külön vezetéknév, keresztnév), címe, vásárlás dátuma, megvásárolt termék neve és ára.

Ha ezt betartod, könnyebben kezelhető lesz a táblázatod. Például megspórolhatod  a kijelöléseket a fejléc rögzítésnél, sorba rendezésnél, szűrésnél, kimutatás készítésnél.

Sokat segít, ha használod a “Formázás táblázatként” funkciót.

Excel táblázat készítése után jobban átlátod az adataid

A menü jobb szélén az (AutoSzum mellett) keresd a Rendezés és szűrés gombot, itt találod a listákkal, adatbázisokkal kapcsolatos leghasznosabb funkciókat:

Hogyan kell az adatokat sorba rendezni?
Lehet-e egyszerre több szempont szerint rendezni az adatokat?
Hogyan tudsz napok szerint rendezni?
Hogyan használd a szűrést az információ kinyerésére?

Ebben a feladatban gyakorolhatod az
Excel alap függvényeket és a sorba rendezést.

Gyakorold be az Excel alapokat

További gyakorláshoz állítottam össze az Excel feladatok kezdőknek megoldással oktatóanyagot, hogy otthon 29 kidolgozott feladaton és 34 további rövid példán gyakorolhass.

Vagy ha szeretnéd még jobban ismerni az Excelt, akkor érdemes eljönnöd egy személyre szabott Excel tanfolyamra, ahol gyakorlatias példákon keresztül, játékosan tanítunk meg az Excel használatára.

Persze az Excel tudást csak magadnak tudod megszerezni a kitartó gyakorlással, de további példákkal és magyarázatokkal fel tudjuk gyorsítani a tanulást. Nálunk minden tanár profi Excel felhasználó és oktató, mellette több mint 10 év gazdasági tapasztalattal rendelkezik. Vagyis olyan mentort kapsz, aki pontosan érti, hogy a munkádban mire van szükséged.

Ismerd meg a másolás után a beillesztési lehetőségeket

3 tipp az Excel kereséshez

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on tumblr
Tumblr
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Rólunk mondtátok:
A skype-os oktatás a legjobb módja annak, hogy időt spóroljak meg

Nekem nem volt újdonság a skype-os oktatás, mert így tanultam meg spanyolul is. Szerintem ez a legjobb módja annak, hogy időt spóroljak meg, na meg a pivot táblával. :))))

Andrea

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Excel alapok – Ismerkedés az Excel programmal

Excel alapok: ismerd meg a táblázat felépítését, alap formázásokat és egyszerűbb képleteket. Olvasd el a cikket, rengeteg hasznos infót összegyűjöttem, és a végére 2 Excel …

Tovább olvasom →

Kövesd Excelben a Foci VB 2018 mérkőzéseit!

A foci VB 2018 mérkőzéseinek követése remek lehetőség az Excel gyakorlására is! Készíts saját táblázatot az eredmények és a továbbjutók rögzítésére, vagy keress egy kész sablont …

Tovább olvasom →

7 hasznos Excel trükk, amivel végre időt nyerhetsz

7 hasznos Excel trükk, amivel végre időt nyerhetsz! Ugyanis ha megtanulod és alkalmazod, akkor a rutin Excel feladatokat akár harmad-ötöd idő alatt végezheted el, és a …

Tovább olvasom →