2-es feladat: képletek

Hogyan írj képleteket az Excelben?

Gyakorló feladat #2

[membership_breadcrumbs style=”4″]
[text_block style=”style_1.png” align=”left”]Ebben a feladatsorban megtanulhatod a számolás alapjait: az egyszerű matematikai műveleteket. A szám2 laphoz itt találod a kidolgozott (egyik lehetséges) megoldást. Jó gyakorlást! Töltsd le a szám2 feladatsort a linkre kattintva! Egy raktárnyilvántartást látsz ezen a táblázaton, amelyben szerepel, hogy mely terméknek mennyi az ára, és mennyi a nyitó készlete, azaz hány darab található a raktárban.

Számold ki a nyitó készletértéket!

szam2-1A készlet értéke az ár, azaz B2 és a darabszám, azaz a C2 szorzata lesz. Vagyis a D2 cellába a következő kerül: =B2*C2

A képlet gyorsabb beírásához használd a navigációs nyilakat! A végeredmény egy viszonylag nagy szám, 118 millió forint lesz, ami elsőre nem fér ki az oszlopba, ezért kettős keresztek (#) jelennek meg a cellában.

Állj az egérrel a D és az E oszlop között található függőleges vonalra és kattints duplán, így kiszélesedik az oszlop.

szam2-2Majd jelöld ki újra a D2 cellát, és helyezd az egeret a jelölés jobb alsó sarkában található Tartalommásoló pont fölé, és amikor megjelenik a fekete kereszt itt is kattints duplán.

Így a képlet lemásolódik az utolsó sorig. Mivel relatív hivatkozásokról van szó, tehát mindig az árat és a darabszámot akarod összeszorozni, ezért másolható a képlet.

Számold ki, hogy a 2 félév végén hány darab van készleten

Az E oszlopban az első félév eladásai, azaz fogyásai találhatóak, az F oszlopban pedig a beszerzések. Van ahol nem kellett beszerezni, de van ahol 5-10 ezer darab beszerzés történt. Már az első cellába úgy add meg a képletet, hogy az később is helyesen számoljon.

Vagyis hiába nincs fogyás, akkor is bele kell venned a képletbe, hogy a másik terméknél már számoljon az ott lévő számmal. A nyitó darabszámból, illetve a fogyások, beszerzések segítségével ki tudod számolni, hogy mennyi az első félév végén a raktárkészlet.

szam2-3Írj Egyenlőség jelet majd a nyitó készletből, azaz a C2 cellából vond ki az eladást (E2) és add hozzá a beszerzéseket (F2).

Bármikor előfordulhat, hogy nem tudsz rákattintani egy cellára (pl. az F2-re). Ilyenkor használhatod a balra nyilat, vagy be is írhatod az F2 hivatkozást. De akár azt is megteheted, hogy az alatta lévő F3 cellába kattintasz, majd a felfelé nyilat nyomod meg. Rögzítsd az Enterrel a képletet, majd – mivel szintén minden egyes tételre igaz a számítás módja –, jelöld ki újra, és a Kitöltő bütykön kattints duplán, hogy minden egyes sorban megjelenjen az első féléves raktárkészlet.

Hasonló módon ki tudod számolni a zárókészletet

Itt a féléves raktár lesz a kiindulási pont, tehát a G2, ebből lejön a második féléves eladás, azaz a H2, és növeli a beszerzés (I2 cella). Tehát a J2-be cellába ez kerül: =G2-H2+I2 Ezt a képletet is másold le a Kitöltés bütyökkel (dupla kattintás). Most, hogy megvan a zárókészlet, ki tudod számolni a zárókészlet értékét, amely a nyitókészlethez hasonlóan a darabszám és az ár szorzata lesz. Tehát Egyenlő B2 szorozva J2: =B2*J2 Szintén a kettős keresztek jelennek meg, mert ez is egy nagy szám 98188000. Ezt a képletet is lehet tovább másolni. Itt is a dupla kattintással tudod kellően szélesre formázni az oszlopot.

Számold ki az átlag havi eladást

A táblázat tartalmazza mindkét félév eladási mennyiségét. Az éves eladást úgy kapod meg, hogy a kettő értéket összeadod és mivel egy évben 12 hónap van, ezért az értéket el kell osztanod 12-vel. Ne felejtsd el, hogy az összeadást hamarabb kell elvégezni, mint az osztást, ezért fontos a zárójel használata. A képlet helyesen =(E2+H2)/12. Az eredmény 1256. A képlet ismét lemásolható a sorok végéig.

Készíts sablont a következő évre

Tegyük fel, hogy ez egy viszonylag állandó kimutatás, tehát nem csak idén, hanem jövőre is el kell készítened. Érdemes a munkalapról egy másolatot készítened, ami a fülre kattintva jobb klikk Áthelyezés és Másolás, és feltétlenül kattints be a Legyen másolat opciót és helyezd a hármas lap elé. Ebben az esetben Szám2 (2) lesz a fül neve, jelezvén, hogy melyik fülnek a másolata. Ismét nyomj egy jobb klikket a névre és választ az Átnevezés opciót és nevezd el ’2013 raktár’ névre a táblázatot. (Az átnevezésre is használhatsz duplakattot.)

Az új munkalapon nézd át, hogy milyen értékeket kell, vagy lehet törölni és mi az, amit nem érdemes. Valószínűleg az áraid nem változtak, vagy ha változtak, akkor csak egy-egy árat kell átírnod, amit könnyebb a konkrét cellában javítanod. Például, ha az álló fogas értéke 500 forintról 600 forintra változik, akkor egyszerűen csak állj a B3 cellára és gépeld be a 600-at, mint számot. (Itt nem kell a Szerkesztőlécre kattintanod, nem kell törölnöd, hanem egész egyszerűen kijelölöd a cellát és begépeled az adatokat.)

A nyitókészleted az előző évi zárókészlet lesz, ehhez a J oszlop értékeit másold át a C oszlopba. Ez Ctrl C, Ctrl V lesz. Azonban először egy hibaüzenet jelenik meg #HIV! módon. Ne ijedj meg! Miért történt ez?

Azért mert az Excel itt csupán távolságokat jegyez meg, és a záró raktárkészletet (darab) a tőle balra lévő 3 szám eredménye. Azonban az új helyen ez az előző 3 cella vagy nem is létezik, vagy szöveget tartalmaz. ertekek-beillesztese

Mivel itt most nem az a lényeg, hogy képletek kerüljenek be az új helyre, hanem kimondottan az eredetileg ott lévő számokra van szükség, ezért a Beillesztési lehetőségek közül válaszd az 123 Csak az értéket ikont.

Így az álló gyertyatartó nyitókészlete rögtön 49.094 lesz, vagyis amit korábban kiszámoltál a zárókészletnél. (Most már az adatok módosítása és a képletek miatt teljesen más értékek szerepelnek az árukészletnél, de ezzel ne törődj.) Az első és második féléves eladási és beszerzési adatokra nem lesz szükség, hiszen ezeket majd újonnan kell rögzítened. Így ezeket a cellákat jelöld ki (egyszerre is kijelölheted a Ctrl segítségével az E2-F22 és H2-I22 cellákat). Majd nyomd meg a Delete gombot, amely törli az adatokat. Így az első féléves raktár és zárókészlet is meg fog egyezni a nyitókészlet értékéivel, hiszen az üres cellákat nullaként értelmezi az Excel. A többi szám maradhat, hiszen mindegyik képletet tartalmaz.

Tanulság: ha jól adod meg a képleteket, azok hosszú távon helyesen fognak számolni! Így az új évben már csak a fogyásokat és a beszerzéseket kell rögzítened, a táblázat pedig automatikusan dolgozik tovább. szam2-4[/text_block]

Ugorj másik fejezetre

[membership_sidebar style=”10″ show_children=”Y”]

Ugorj másik leckére

[membership_sidebar style=”10″ show_children=”Y” same_level=”Y”]

Ugorj másik fejezetre

[membership_sidebar style=”10″ show_children=”Y”]

Ugorj másik leckére

[membership_sidebar style=”10″ show_children=”Y” same_level=”Y”]
[membership_page_listings style=”1″ show_children=”Y” opm=”0″]

More Training Content Here

[membership_page_listings style=”1″ columns=”3″ product=”5171″ opm=”1″]
[membership_sidebar style=”3″ order=”menu_order%7Casc”]

Melyik lenne Neked most nagyobb segítség?

Excel Titok olvasni - oktatás, könyv

Ingyenes alapozó Excel tipp sorozat.

Azonnali segítség: Excel kezdő és haladó tankönyv