Dátum vagy szám?

Nagy riadalmat okozhat, ha egy számot begépelve dátum jelenik meg. Vagy fordítva: a beírt időpont elveszti a formátumát, és egy szám jelenik meg.

Ennek oka, hogy az Excel a dátumokat sorszámként tárolja. Induláskor azt mondták, hogy 1900. január 1-től érdekesek a dátumok olyan formán, hogy esetleg valaki számolni akar velük, ezért ez lett az 1-es sorszám. Még a nullát is felismeri dátumként (ami 1900.01.00), azonban a negatív számokat nem. Természetesen szövegként bármilyen korábbi vagy későbbi dátumot rögzíthetsz, de azokkal nem tudsz eltelt napokat számolni. (Ebben a videóban megmutatom, hogyan ellenőrizheted, hogy egy dátumnak látszó adat valóban dátum – azaz szám -, vagy éppen szöveg. Sajnos, ez is sok bosszúságot szokott okozni.)

1900-tól minden egyes nappal 1-gyel nő a napok száma. Például 2020. június 18 csütörtökön volt az Excelben a 44.000, és 2023.03.15 szerdán lesz a 45.000 sorszámú nap.

Az Excel által kezelt utolsó dátum pedig 9999.12.31, ami sorszám szerint 2 958 465.

Erről a közel 3 millió dátumról mindegyikről tudja az Excel, hogy melyik hétre, a hét mely napjára esett, illetve éppen hány napos volt az adott hónap, így bátran készíthetsz öröknaptárat is. Egy hiba mégiscsak van, erről a cikk végén olvashatsz!

Dátum formátum beállítása

Ha egy cella formátuma ‘Általános’, akkor automatikusan felismeri és alkalmazza a szám, szöveg és dátum formázást. Azonban lehet, hogy véletlenül (vagy pl. cellák beszúrásakor) alkalmaztál valamilyen formázást, ami ezt felülírja, így nem az jelenik meg, amit szeretnél. Ilyenkor korrigáld:

A Cellaformázás ablak Számformátum fülön állíthatod be a dátumok megjelenési módját.

A Cellaformázás ablakban (Ctrl 1), a Dátum menü alatt több opciót is találsz. Vagy a Szám (esetleg Pénznem) kategória alatt tudod visszaalakítani számmá az értéket.

De használhatod a % jel és a tizedesjegy ikonok fölött található lenyíló listát is a formázás átváltására.

A Cellaformázás panelen a dátumokat akár idegen nyelven is beállíthatod az egységes rendszernek köszönhetően. A formátum alatt válaszd ki a cél nyelvet.

Tipp: A mai napot kell rögzítened egy cellában? Magyar Excelben használd a Ctrl 0 (nulla, csak a Tab gomb fölötti billentyűvel) kombinációt. Vagy függvényként: =MA() =TODAY()

Számolás a dátumokkal

Mivel a dátumok és az idők számok, ezért egyszerűbb számításokat is végezhetsz velük: összeadást, kivonást.

Például ha az A2 cellában dátum szerepel, akkor az azt követő nap =A2+1
A 8 napos fizetési határidő =A2+8 lesz.

Ugyanígy sima kivonással kiszámítható 2 időpont között az eltelt napok száma, például az, hogy hány napja nem fizették ki az adott számlát. Vagy ha rögzíted a születésnapodat és az aktuális napot, akkor kiszámíthatod, hogy éppen hány napos vagy.

Tizedesjegyek, mint óra perc

Mivel a kódolásban 1 = 1 nap = 24 óra, ezért a tizedesjegyek jelentik az órát és a percet.

Pl. 0,5 = 12 óra, 0,75 = 18:00 és 1/3 = 0,33333 = 8 óra.
A kerekítéssel óvatosan kell bánni, mivel 0,001 = 1 perc 26 másodperc.

Ebből adódik, hogy nem csak a napokkal, hanem az időpontokkal is lehet számolni. Például a munkaidő-nyilvántartásban kivonással kiszámíthatod a letöltött munkaidőt: 17:00-8:30-0:30 = 8:00

Tipp: A pontos időt kell rögzítened egy cellában? Magyar Excelben nyomd meg a Ctrl Shift . (pont) gombokat, és máris bekerül az aktuális időpont a cellába. Vagy függvényként: =MOST() =NOW()

Szökőév hiba az Excelben

Bár az Excel is jól kezeli a dátumokat, a legelső szökőévnél bizony hibázott!

Azt mindenki tudja, hogy 4 évente szökőév van, de azt már kevesebben tudják, hogy 100 évente nincs, ellenben 400 évente megint van. Ugyanis egy év nem pontosan 365,25 nap, hanem csak 365,2425 nap – a Gergely-naptár alapján -, amit így „korrigálnak”.

Ezért volt 2000. szökőév!
1800, 1900 és 2100, 2200 viszont nem az!

Itt jön az Excel HIBA:
1900-tól kezdték el számolni az Excelben a napokat, viszont az első évet hibásan szökőévnek vették… Így az Excel csak 1900. március 1-től mutatja pontosan a dátumokat – az első 60 nap ‘hibás’.

Valószínűleg ez az időszak kevésbé érint. ? A többi dátummal kapcsolatban viszont tényleg bátran ráhagyatkozhatsz az Excelre.

Ezt is tanuld meg

Érdemes megtanulnod a dátumok gyors bevitelét. Illetve hogy miként működnek a dátumok az automatikus kitöltésnél.

Extra segítség kell az Excel tanuláshoz?

Ha szorgalmas vagy és szeretsz önállóan tanulni, szeretnél hasznos tippeket, billentyűkombinációkat és függvényeket tanulni, akkor rendeld meg az Excel Kezdő & Haladó tankönyvünket. A gyakorláshoz ajánlom a kimondottan kezdőknek készült feladatsorokat.

Ha szeretnéd rendszerezetten átnézni az Excel alapjait, és szeretsz másokkal együtt tanulni, akkor gyere az online csoportos Excel képzésünkre! Ha egyénileg szeretnél tanulni vagy a munkáddal kapcsolatos táblázatokat rendbe tenni, akkor várunk egyéni Excel oktatásra.

Vagy gyere a VIP Klubba, ahol hasonló érdekes megoldásokat találsz, és Te is bármikor kérdezhetsz – így egy biztos háttérrel a saját tempódban haladhatsz: Excel VIP Klub.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Tumblr
Skype
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Exceltitok logo - Garantáltan megbarátkozol az Excellel - Egyénre és cégre szabott Excel oktatás

Akarsz te is ingyenes, munka gyorsító Excel tippeket?

Melyik lenne Neked most nagyobb segítség?

Excel Titok olvasni - oktatás, könyv

Ingyenes alapozó Excel tipp sorozat.

Azonnali segítség: Excel kezdő és haladó tankönyv