Dátum vagy szám?

Nagy riadalmat okozhat, ha egy számot begépelve dátum jelenik meg. Vagy fordítva: a beírt időpont elveszti a formátumát, és egy szám jelenik meg.

Ennek oka, hogy az Excel a dátumokat sorszámként tárolja. Induláskor azt mondták, hogy 1900. január 1-től érdekesek a dátumok olyan formán, hogy esetleg valaki számolni akar velük, ezért ez lett az 1-es sorszám. Még a nullát is felismeri dátumként (ami 1900.01.00), azonban a negatív számokat nem. Természetesen szövegként bármilyen korábbi vagy későbbi dátumot rögzíthetsz, de azokkal nem tudsz eltelt napokat számolni. (Ebben a videóban megmutatom, hogyan ellenőrizheted, hogy egy dátumnak látszó adat valóban dátum – azaz szám -, vagy éppen szöveg. Sajnos, ez is sok bosszúságot szokott okozni.)

1900-tól minden egyes nappal 1-gyel nő a napok száma. Például 2020. június 18 csütörtökön volt az Excelben a 44.000, és 2023.03.15 szerdán lesz a 45.000 sorszámú nap.

Az Excel által kezelt utolsó dátum pedig 9999.12.31, ami sorszám szerint 2 958 465.

Erről a közel 3 millió dátumról mindegyikről tudja az Excel, hogy melyik hétre, a hét mely napjára esett, illetve éppen hány napos volt az adott hónap, így bátran készíthetsz öröknaptárat is. Egy hiba mégiscsak van, erről a cikk végén olvashatsz!

Dátum formátum beállítása

Ha egy cella formátuma ‘Általános’, akkor automatikusan felismeri és alkalmazza a szám, szöveg és dátum formázást. Azonban lehet, hogy véletlenül (vagy pl. cellák beszúrásakor) alkalmaztál valamilyen formázást, ami ezt felülírja, így nem az jelenik meg, amit szeretnél. Ilyenkor korrigáld:

A Cellaformázás ablak Számformátum fülön állíthatod be a dátumok megjelenési módját.

A Cellaformázás ablakban (Ctrl 1), a Dátum menü alatt több opciót is találsz. Vagy a Szám (esetleg Pénznem) kategória alatt tudod visszaalakítani számmá az értéket.

De használhatod a % jel és a tizedesjegy ikonok fölött található lenyíló listát is a formázás átváltására.

A Cellaformázás panelen a dátumokat akár idegen nyelven is beállíthatod az egységes rendszernek köszönhetően. A formátum alatt válaszd ki a cél nyelvet.

Tipp: A mai napot kell rögzítened egy cellában? Magyar Excelben használd a Ctrl 0 (nulla, csak a Tab gomb fölötti billentyűvel) kombinációt. Vagy függvényként: =MA() =TODAY()

Számolás a dátumokkal

Mivel a dátumok és az idők számok, ezért egyszerűbb számításokat is végezhetsz velük: összeadást, kivonást.

Például ha az A2 cellában dátum szerepel, akkor az azt követő nap =A2+1
A 8 napos fizetési határidő =A2+8 lesz.

Ugyanígy sima kivonással kiszámítható 2 időpont között az eltelt napok száma, például az, hogy hány napja nem fizették ki az adott számlát. Vagy ha rögzíted a születésnapodat és az aktuális napot, akkor kiszámíthatod, hogy éppen hány napos vagy.

Tizedesjegyek, mint óra perc

Mivel a kódolásban 1 = 1 nap = 24 óra, ezért a tizedesjegyek jelentik az órát és a percet.

Pl. 0,5 = 12 óra, 0,75 = 18:00 és 1/3 = 0,33333 = 8 óra.
A kerekítéssel óvatosan kell bánni, mivel 0,001 = 1 perc 26 másodperc.

Ebből adódik, hogy nem csak a napokkal, hanem az időpontokkal is lehet számolni. Például a munkaidő-nyilvántartásban kivonással kiszámíthatod a letöltött munkaidőt: 17:00-8:30-0:30 = 8:00

Tipp: A pontos időt kell rögzítened egy cellában? Magyar Excelben nyomd meg a Ctrl Shift . (pont) gombokat, és máris bekerül az aktuális időpont a cellába. Vagy függvényként: =MOST() =NOW()

Szökőév hiba az Excelben

Bár az Excel is jól kezeli a dátumokat, a legelső szökőévnél bizony hibázott!

Azt mindenki tudja, hogy 4 évente szökőév van, de azt már kevesebben tudják, hogy 100 évente nincs, ellenben 400 évente megint van. Ugyanis egy év nem pontosan 365,25 nap, hanem csak 365,2425 nap – a Gergely-naptár alapján -, amit így „korrigálnak”.

Ezért volt 2000. szökőév!
1800, 1900 és 2100, 2200 viszont nem az!

Itt jön az Excel HIBA:
1900-tól kezdték el számolni az Excelben a napokat, viszont az első évet hibásan szökőévnek vették… Így az Excel csak 1900. március 1-től mutatja pontosan a dátumokat – az első 60 nap ‘hibás’.

Valószínűleg ez az időszak kevésbé érint. ? A többi dátummal kapcsolatban viszont tényleg bátran ráhagyatkozhatsz az Excelre.

Ezt is tanuld meg

Érdemes megtanulnod a dátumok gyors bevitelét. Illetve hogy miként működnek a dátumok az automatikus kitöltésnél.

Extra segítség kell az Excel tanuláshoz?

Ha szorgalmas vagy és szeretsz önállóan tanulni, szeretnél hasznos tippeket, billentyűkombinációkat és függvényeket tanulni, akkor rendeld meg az Excel Kezdő & Haladó tankönyvünket. A gyakorláshoz ajánlom a kimondottan kezdőknek készült feladatsorokat.

Ha szeretnéd rendszerezetten átnézni az Excel alapjait, és szeretsz másokkal együtt tanulni, akkor gyere az online csoportos Excel képzésünkre! Ha egyénileg szeretnél tanulni vagy a munkáddal kapcsolatos táblázatokat rendbe tenni, akkor várunk egyéni Excel oktatásra.

Vagy gyere a VIP Klubba, ahol hasonló érdekes megoldásokat találsz, és Te is bármikor kérdezhetsz – így egy biztos háttérrel a saját tempódban haladhatsz: Excel VIP Klub.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: tumblr
Tumblr
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Rólunk mondtátok:
There are no testimonial yet

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

30 Excel függvény, amit mindenkinek tudni érdemes

Többszáz Excel függvény közül összegyűjtöttem azt a 30 darabot, amiről mindenképpen érdemes tudnod. A mélyebb megismeréshez persze alaposabb magyarázat és sok-sok gyakorlás szükséges.

Tovább olvasom →

3 érv, amivel ráveheted a főnököd, hogy támogassa az Excel tanulásod

Bátran kérd meg a főnököd, hogy támogassa az Excel tanulásodat anyagilag – vagy legalább munkaidővel! Természetesen minden Excel oktatóanyagról és tanfolyamról tudunk céges számlát adni, …

Tovább olvasom →

Excel képlet egér nélkül

Excel képlet írásához sem lesz szükséged az egérre, ha ismered a navigációs-mozgásos billentyűket, mert képleten belül is működnek. A cikk végén konkrét gyakorló feladatokat is …

Tovább olvasom →