3 módszer a cellahivatkozások beírására

Számológép helyett Excel

Az Excelt ugyanúgy használhatod, mint a számológépet, vagyis bármit ki tudsz vele számolni. Egész egyszerűen csak írj egy egyenlőségjelet a sor elejére és aztán – ugyanúgy, ahogy a számológépbe – gépeld be a számokat és műveleteket, a végén nyomj Entert és megjelenik a végeredmény.

Egyenlőségjel nélkül nem tudja az Excel, hogy számolni kell, és sima szövegnek veszi az általad beírt karaktereket, ezért látod a G2 cellában: (43+52)/5

A H2 cellában ránézésre 19 van, de ha rákattintasz a cellára, akkor a szerkesztőlécen ezt látod:
=(43+52)/5

A hivatkozások használatának nagy előnye, hogy átláthatóbb a képlet, valamint könnyebben módosítható, másolható.

Hivatkozások előnye

Ha a számokat külön cellába rögzíted, akkor nem kell újra és újra beírnod egy-egy számításba, hanem elég arra cellára hivatkoznod, amelyikben a szám található. Például az E2 cellában 43 található. Vagyis a 43 ismételt begépelése helyett „hivatkozhatsz” erre a cellára. Hivatkozásoknak a cella azonosítókkal történő azonosítást nevezzük.

A H3 cellában az előző képlet hivatkozásokkal: =(E3+F3)/G3

Ez azért nagyon jó, mert gyakran menet közben változnak a számok, és könnyebb egy cellában átírni a 43-at 25-re, mint belekattintatni a szerkesztőlécbe és egy meglévő számítást korrigálni. Mivel sokkal áttekinthetőbb is, egyből észreveszed, ha módosítani kell.

Továbbá az Excelben nagyon sokszor több egymás alatt lévő adatsorra (vagy egymás melletti oszlopra) kell ugyanazt az ismétlődő számítást elvégezni. A hivatkozásnak megvan az az előnye is, hogy ilyenkor a képleteket nem kell újra és újra beírnod, hanem átmásolhatod a többi sorra (vagy tetszőleges másik helyre).

Alapértelmezetten az Excel relatív hivatkozásokat használ, azaz ahová másolod a képletet, ott a képlet helyéhez képest ugyanonnan veszi a cellákat és ismétli meg a számítást. Például, ha írtál egy képletet, ami a 2 előző cellát összeadja, akkor lejjebb másolva is a 2 előző cellát – már az új sorban – fogja összeadni.

Cellahivatkozásokat 3 módon adhatsz meg – videón is megnézheted, vagy alatta tovább olvashatsz.

1. Cellahivatkozások kattintással

Kattints a H9 cellába és számold ki az első sort! Írj egyenlőségjelet, majd kattints a B9 cellára. Kattintással mindig pontosan tudsz célozni a cellára, hiszen csak a számra kell koncentrálnod, és a hivatkozás magától bekerül a képletbe.

Láthatod, hogy ilyenkor egy villogó kék keret veszi körbe a kijelölt számot. Ez azt jelenti, hogy a hivatkozás még nem végleges. Ha véletlenül rossz helyre kattintottál, nyugodtan kattints máshová és korrigáld a kijelölést.

Tehát mindig ellenőrizd, hogy jó helyen villog-e a keret. Ha igen, akkor továbbmehetsz és beírhatod a megfelelő műveleti jelet, és ha szükséges, kattinthatsz a következő számra. Ha végeztél, nyomj Entert, ezzel rögzül a képlet.

A H9-es cellába ez került: =B9+D9-F9

Képlet ellenőrzése

Ha szeretnéd utólag leellenőrizni a képletet, akkor kattints rá, és nyomd meg az F2 billentyűt. Ezzel visszaugrasz a szerkesztőléc végére, és újra szerkesztési módba kerülsz, vagyis ismét látod a hivatkozások körül a különböző színű kereteket.

Megfigyelheted, hogy egy-egy hivatkozás hasonló színnel szerepel a képletben, mint amilyen színű szegély keretezi. Ezt később segíthet abban, hogy könnyen beazonosítsd a hivatkozásokat, ha valamit javítani, módosítani szeretnél.

Hivatkozás az azonosítók begépelésével

Mivel az egér használata mindig lassítja a munkafolyamatot, ezért ésszerű megoldás lehet az, ha a hivatkozásokat begépeled. Természetesen csak akkor, amikor a képleten belül olyan számhoz érkezel, amit hivatkozással szeretnél megadni.

Kattints a H10 cellába és írj egyenlőségjelet. Majd írd be a B10-et, mivel a B oszlop tizedik sorában szereplő 124-es értékkel szeretnél számolni. Ilyenkor nyugodtan használj kis betűket, felismeri a program, és egyből fix vonallal keretezi a cellát.

Ha véletlenül rontottál, ebben az esetben a Backspace gombbal tudsz visszafelé törölni karakterenként. Írd be a műveleti jelet, majd hivatkozd be a következő cellát: D10, szorozva F10-zel. A végén ugyanúgy Enter.

Láthatod, hogy a műveleti jelek és az Enter mindig állandó. Magát a cellát viszont hivatkozhatod kattintással az egérrel, és begépelve is.

Ez a módszer azért lehet lassú, mert vannak olyan cellák, ahol nehéz leolvasni a hivatkozásokat. Például a T28 cellát viszonylag nehéz beazonosítani. Azonban javításkor nagyon hasznos, vagy amikor egy távoli cellára kell hivatkoznod, aminek pontosan tudod a helyét.

Hivatkozás a navigációs nyilakkal

A harmadik leggyorsabb módszer a navigációs nyilak használata, amely egyesíti az előző kettő előnyét: pontosan céloz egér nélkül.

A nyilakat használhatod a kurzor mozgatásához: ha a lefelé nyílra kattintasz, akkor eggyel lejjebb ugrik. Ugyanezt a mozgást használhatod a képleten belül is.

A nyilakkal lépj a H11 cellára és az előzőekhez hasonlóan nyomj egyenlőségjelet, majd – itt szükséged lesz a nyitó zárójelre – a balra nyíl segítségével lépdelj el az első számig, amíg nem látod a villogó keretet az 720 körül.

Mivel itt is villog a keret, tudsz rajta módosítani. Közben a képletben megjelent a B11. Ha meg vagy elégedve a pozícióval, írd be a műveleti jelet és fix lesz a keret, majd indulj el újra a nyilak segítségével.

Mindig a képlet beírásának helyéhez, vagyis a H11 cellához kell viszonyítanod az irányt, azaz újra balra kell elindulnod. Ha véletlenül elrontod, semmi gond, a nyilak segítségével tudod korrigálni a pozíciódat. A műveleti jeleket és a zárójeleket mindig neked kell begépelni a megfelelő helyre. A végén Enter.

A H11-es cellában a képlet: =(B11+D11)/F11

Ez a módszer azért nagyon gyors, mert nem kell használni az egeret. Illetve a képletekben használt számok, hivatkozások, általában közel vannak a beírás helyéhez, nem kell túl nagy távolságot megtenned. Viszont ennek is van hátránya: javításkor nem (vagy nehezebben) alkalmazhatod.

Lépj vissza a H11 cellára, és nyomd meg az F2 billentyűt, a képlet ellenőrzésére. Aktiválódott a szerkesztő funkció és ebben az esetben a jobbra-balra nyilak a képleten belül, a karakterek között mozognak. Ha szeretnél még valamit beírni, akkor muszáj az egeret vagy a gépelést választanod. (Vagy az F2 gomb ismételt megnyomásával visszaválthatsz Beíró módba.)

Fontos, hogy használni tudd mind a három módszert, hiszen mindegyikre szükség van. Mindig van olyan eset, amikor az egyik praktikusabb, mint a másik.

A hivatkozások megadásának mindhárom módját ismerd meg: egér, gépelés és navigásciós nyilak.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Tumblr
Skype
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Exceltitok logo - Garantáltan megbarátkozol az Excellel - Egyénre és cégre szabott Excel oktatás

Akarsz te is ingyenes, munka gyorsító Excel tippeket?

Melyik lenne Neked most nagyobb segítség?

Excel Titok olvasni - oktatás, könyv

Ingyenes alapozó Excel tipp sorozat.

Azonnali segítség: Excel kezdő és haladó tankönyv