Adatrögzítés Excelben

Adatrögzítés egyszerűen

A képletírás videó kapcsán páran érdeklődtek, hogy oda tudom-e adni a fájt, hogy tudjatok rajta gyakorolni.

Az egyik hír az, hogy a VIP Klubban elérhetőek ezek a fájlok, illetve vannak olyan kezdő feladatsorok, amit meg tudsz tőlem vásárolni. Ajánlom neked szeretettel.

Másrészről viszont ajánlom, hogy hozz létre te, saját magadnak minél több fájlt. Gyakorold be, hogyan tudsz könnyen és gyorsan adatokat rögzíteni az Excel táblába. Akkor nem esel kétségbe, ha a munkahelyeden kapsz egy ilyen feladatot.

Adatrögzítés a gyakorlatban

Nyiss meg egy új Excelt és csináld velem! Az A1-es cellában vagyok. Semmit nem csinálok, csak elkezdem ütni a billentyűzeten a betűket.

Amire utána figyelek, hogy a Tab-bal lépek tovább. A Tab bal oldalt a nulla alatt található és pontosan ezt tudja: nem lefelé ugrik, mint az Enter, hanem jobbra. Léphetnél a jobbra nyíllal is, de a sor végén meg fogod látni, hogy mi a különbség.

Videón is mutatom:

Most itt egy picit rövidítek, hiszen nem az a kérdés, hogy tudok- e gépelni. Az utolsó értéknél Entert fogok nyomni, ugyanis a sok Tab Tab után az Enter visszaugrik a sor elejére.

Megint a Tab-bal kezdem rögzíteni a 2. sort. A számok rögzítéséhez inkább használd a numerikus billentyűzetet. Ha nincs, akkor a felső soron tudod beütni a számokat. Alapvetően azt javaslom, hogy legyen numerikus a billentyűzeted. A sor végén megint az Entert nyomd, és visszaugrik.

Nem is folytatom tovább a rögzítést mert mint mondtam, nem az a lényeg hogy tudok-e gépelni, hanem az, hogy a betűk után a Tab-bal jobbra haladunk, az Enterrel pedig lefelé, de ha a Tab után nyomtad meg, akkor visszaugrik a sor elejére (az első megnyomott Tab alá).

Ha az adatrögzítés kész, akkor nézzünk egy pár formázást is!

Fejléc kijelölése és formázása

A fejlécet érdemes egy picit másképp formázni, mint a többi cellát. Sokat tudsz megspórolni, ha nem az egérrel jelölgetsz ki, hanem a billentyűket használod.

Viszont ha még nagyon kezdő vagy, akkor az elején érdemes az egér használatát is alaposan begyakorolni.

Kijelölés egérrel

Több cellát úgy tudsz kijelölni, hogy az elsőnél rányomsz az egérrel a cellára és folyamatosan nyomva tartva húzod jobbra, ameddig szeretnéd a kijelölést elvégezni.

Az a lényeg, hogy az elsőnél, ahogy rákattintasz, és egyből nyomva tartva húzod addig, amíg szeretnéd. Amíg nem engeded el, addig tudod nézni, hogy mekkora ez a kijelölés, és tudod módosítani. Amikor elengeded, ott lesz kijelölve.

Kijelölés egér nélkül

Egér nélkül a Ctrl és a Shift gombot kell folyamatosan nyomni és a jobbra nyíllal tudsz elugrani a sor végéig. Ilyenkor egyből kijelöli a cellákat. Készítettem egy külön videót arról, hogyan használhatod ezt a kombinációt, és milyen egyéb ütős billentyűkkel mozoghatsz gyorsan a nagy táblázatokban.

Az előzőek trükkös kombinálása

Ha alapvetően az egeret használnád, de nem akarod sokáig húzni, akkor a Shift gombot kell nyomva tartani és úgy kell a kijelölés végére kattintani.

Egy adott tartományt, egy kijelölést mindig a két sarokpont határoz meg. Itt az Excelben csak téglalapokat lehet kijelölni. Ez természetesen igaz föntről lefelé is.

Van egy induló cellád és van egy olyan cellád, ameddig a kijelölést szeretnéd elvégezni. A Shift feladata, hogy kijelöli a köztes cellákat. A billentyűnél is azért kell nyomni a Shift-et, mert a Shift és a nyilak segítségével lehet cellánként növelni/csökkenteni a kijelölést. A Ctrl gyorsítja a folyamatot, egyből kijelöli az összefüggő adatokat az adott irányban.

Táblázat formázása

Itt kedvedre formázhatod a cellákat: adhatsz neki egy háttérszínt, egy tetszőleges betűtípust és ha gondolod akkor növelheted is a betűméretet.

A formázás mindig a kijelölt cellákra vonatkozik. A formázással kapcsolatos ikonokat a kezdőlapon találod.

Ezres csoportosítás beállítása

Nézzük még meg, hogy az ezres csoportosítást hogyan lehet beállítani. Itt is fontos, hogy először jelöld ki azokat a cellákat, amelyeket formázni szeretnél. Mivel itt most 6 adat van, érdemes elsőre kijelölni még akkor is, ha üresek.

A cellaformázás gyorsgombja a Ctrl + 1. A számformátumnál tudod megadni azt, hogy ezres csoportosításban, tizedesjegyek nélkül legyenek a számok. Utána az Enter gombbal vagy az Ok-ra kattintva rögzítheted.

A kezdőlapon is találsz egy ezres csoportosítás ikont, hogy ha tetszik neked, ezt is használhatod. Egy icipicit másképp formáz, mert hagy egy pici helyet a végén, illetve automatikusan kiteszi a két tizedesjegyet.

Az utolsó ikon a tizedesjegy csökkentése. Amit egyébként javaslok, hogy tegyél fel a gyorselérési eszköztárra, hiszen nagyon sűrűn kell használni. Erről van egy külön videóm, nézd meg!

Ha kész vagy, próbáld ki ezt a gyors trükköt a cellák és munkalapok másolására!

Jó munkát kívánok neked, folytasd az adatrögzítést és a képlet gyakorlást. Gyakorolj minél többet, és legyen a barátod az Excel!

Ha segítség kell az Excel tanuláshoz

Ha szorgalmas vagy és szeretsz önállóan tanulni, szeretnél hasznos tippeket, billentyűkombinációkat és függvényeket tanulni, akkor rendeld meg az Excel Kezdő & Haladó tankönyvünket. A gyakorláshoz ajánlom a kimondottan kezdőknek készült feladatsorokat.

Ha szeretnéd rendszerezetten átnézni az Excel alapjait, és szeretsz másokkal együtt tanulni, akkor gyere az online csoportos Excel képzésünkre! Ha egyénileg szeretnél tanulni vagy a munkáddal kapcsolatos táblázatokat rendbe tenni, akkor várunk egyéni Excel oktatásra.

Vagy gyere a VIP Klubba, ahol hasonló érdekes megoldásokat találsz, és Te is bármikor kérdezhetsz – így egy biztos háttérrel a saját tempódban haladhatsz: Excel VIP Klub.

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Jelenleg a klubban rengeteg azonnal használható gyakorlatias tipp van. Nem kell órákig keresned a megoldást Itt megtalálod, ami kell a munkádhoz.

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Előléptetés, nagyobb megbecsülés vagy több szabadidő? Ezt fogod elérni, mert ha elakadsz a Klubban kérdezhetsz és tanulhatsz.

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akik ugyanúgy lelkesednek az Excelért, mint Te?

Hasznos volt? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Tumblr
Skype
WhatsApp

Mi a véleményed? Van kérdésed?​

Írj üzenetet!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Excel Titok VIp Klub

Gyorsabb, eredményesebb munkavégzés. Magasabb fizetés és több szabadidő!

Napi szinten használod az Excelt, és szeretnél a problémákon gyorsan átlendülni? Legyél profibb a munkádban és érd el a célod!

Excel Titok fejlődés- oktatás, könyv

Folyamatosan fejlődsz míg eléred a célod!

Excel Titok olvasás- oktatás, könyv

Könyv áráért Excel könyvtár

Excel Titok közösség - oktatás, könyv

Szakértőktől kérdezhetsz akár minden nap

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket Facebookon!

Ezt olvastad már?

Exceltitok logo - Garantáltan megbarátkozol az Excellel - Egyénre és cégre szabott Excel oktatás

Akarsz te is ingyenes, munka gyorsító Excel tippeket?

Melyik lenne Neked most nagyobb segítség?

Excel Titok olvasni - oktatás, könyv

Ingyenes alapozó Excel tipp sorozat.

Azonnali segítség: Excel kezdő és haladó tankönyv