Excel alapok – Ismerkedés az Excel programmal

Excel alapok: ismerd meg a táblázat felépítését, alap formázásokat és egyszerűbb képleteket. Olvasd el a cikket, rengeteg hasznos infót összegyűjöttem, és a végére 2 Excel példafeladatot is belinkeltem.

Ha megnyitsz egy Excel fájlt, néhány füllel (munkalap) és jó sok cellával találod magad szemben.

Excel alapok: mindenkinek el kezdeni valahol a tanulástFelül betűket találsz, ezek határozzák meg az oszlopokat, oldalt pedig számokat, amik a sorokat azonosítják. (Hivatalosan oszlopazonosító, sorazonosító)

A kettő kombinációja fogja meghatározni a cellát. Például a B oszlop 4. sorban lévő cellája lesz a B4.

Az Excel program részei

Az Excel ikonjait a menün találod. Ezt hivatalosan Szalagnak hívják. A leggyakoribb parancsok a Kezdőlapon vannak, például a formázások. Elsőként ezekkel az ikonokkal ismerkedj.

A Szerkesztőlécre is nagy szükséged lesz, mert itt fogod látni, hogy mi szerepel ténylegesen a cellában.

Ha szeretnél többet tudni az Excel részeiről, elnevezéseiről, akkor olvasd el ezt a cikket.

A munkalapokat is törölheted, másolhatod, ezzel kapcsolatban itt olvashatsz több infót.

Excel alapok: mozgás, kijelölés, adatok beírása

A cellák kijelölésére eleinte az egeret érdemes használnod. A cellákat ugyanúgy formázhatod, mint a szövegeket a Wordben, használd a Kezdőlap ikonjait.

Elég csak rákattintanod egy cellára (csak egyszer(!), és ne ijedj meg, ha nem látod a kurzort), és már írhatod is az értéket, amit ott szeretnél látni. A tartalom rögzítésére az Enter és a Tab gombokat használhatod. Mindkettő a következő cellába ugrik, az egyik lefelé, a másik jobbra. Gyorsíthatsz, ha a kettőt együtt használod.

Az információ típusa szerint tagold az adatok

Igyekezz egy cellába csak számot vagy csak szöveget írni, sőt tagold külön oszlopokra, amennyire csak tudod. Például a időintervallumok kezdetét és végét külön oszlopban add meg.

Nevek és címek esetében is érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen tagolásban lesz szükséged később az információra: mehet egy mezőbe, vagy külön szeretnéd kezelni például a vezetéknevet és a keresztnevet.

Excel alapok: a számok formázása

Az Excelben főleg számokat tárolunk. Az ezres tagolás segít, hogy könnyebb legyen kiolvasni a nagyobb értékeket.

Excel alapok: így állítsd be az ezres csoportosítástA beállításhoz a cellák kijelölése után válaszd a jobbklikk Cellaformázás menüt, majd a cellák formázása ablakon válaszd a Szám kategóriát.

Itt tudod a tizedes jegyeket növelni/csökkenteni, és megtalálod az Ezres tagolás jelölőnégyzetet, pipáld be az ezres csoportosítást.

Felül a Minta mezőben rögtön látod, hogy hogyan fog a táblázatban megjelenni a szám. Ha elégedett vagy, akkor már csak le kell okéznod.

tizedesjegyA tizedesjegy módosításhoz a menüt is használhatod: a 00-s ikonokkal csökkentheted, illetve növelheted a tizedes jegyek számát. Nem baj, ha nem találod el elsőre, korrigálj a másik irányba.

Számok mellé sose írd be kézzel a mértékegységet. Erre használj külön oszlopot vagy cellaformázást. Például a Ft kiírásra 3 megoldást is használhatsz:

  1. Kattints a jobbklikk Cellaformázás menüre, majd a felugró ablakban (Cellák formázása) a Szám fülön a Pénznem csoportot használd (lásd előző kép)
  2. Ugyanezt a Kezdőlapon is megtalálod: a Szám csoporton az Általános kategória helyett válaszd a lenyíló listában a Pénznem kategóriát.
  3. Vagy kicsit lejjebb a pénz ikonra kattintva is Ft formázást kapsz. A pénz melletti nyílra kattintva a $ és € formázás is elérhető.

A pénznemek alapértelmezetten 2 tizedesjeggyel jelennek meg, ezért akkor se ijedj meg, ha hirtelen ### -kel lesz tele a cella. Ilyenkor csökkentsd a tizedes jegyek helyét, vagy szélesítsd ki kellően az oszlopot.

Ezek a látszólagos módosítások nem fogják magát a számot megváltoztatni. A számításokhoz a program mindig a tényleges értéket használja, melyet a szerkesztőlécről olvashatsz le. Például ha egy cellában 17,51-t írsz, de egy tizedes jegyre formázod, akkor 17,5 lesz. Viszont a 8,37-ből 8,4 lesz a kerekítés szabályai szerint.

Excel alapok: számolások, képletek

Az Excel úgy működik mint egy számológép! Gyorsan és pontosan tud számolni, sőt, még a műveletek sorrendjét is ismeri!

Ha számolnál vele, egyszerűen kezdd = vagy + jellel és írd be ugyanúgy a számítást, mint egy számológépe. (Ezt hívjuk képletnek.)

Mondjuk hány négyzetméter laminált padló kell a 2 szobába:
 =3,5*4,2+3,8*3,6
 Az Enter után már meg is jelenik a végeredmény: 28,38

Egy fokkal praktikusabb, ha inkább a “cellákkal számolsz” (ezt hívják az Excelben hivatkozásnak).

Ha a például a készletedet követed nyomon, ahol B2 
a nyitó érték, C2 a beszerzés és D2 az eladás, akkor 
ezt érdemes beírnod:
=B2+C2-D2

A hivatkozás 2 legnagyobb előnye, hogy

  • átírva a cellákban a számokat, mindig naprakész eredményt mutat a képlet,
  • illetve lemásolva egy másik sorba ott is megismétli a számolást.

Az Excelben vannak előre gyártott függvények, egy-egy konkrét számításra.

A legismertebb a SZUM (angolul SUM), amely a kijelölt számokat egyesével összeadja.

Vagy hasonló függvény az ÁTLAG (angolul AVERAGE), amely a kijelölt számok matematikai átlagát adja eredményül: azaz összeadás után elosztja a darabszámmal.

Például nem kell beírnod:
 =F2+F3+F4+F5+F6+F7+F8+F9+F10

Hanem helyette gyorsabb függvénnyel:
 =SZUM(F2:F10)

Begépelés helyett használhatod a menü jobb szélén található AutoSzum gombot, amely ösztönösen ki is jelöli a képlet fölött található számokat.

Excel alapok begyakorlása

Jobban megérted az elméletet, ha konkrét példán begyakorlod. Itt találsz 2 példát, amit az Excel alapok begyakorlására készítettem:

Excel feladat: Formázd meg a táblázatot
Alap szintű Excel feladat megoldása lépésről-lépésre

További gyakorláshoz állítottam össze az Excel feladatok kezdőknek megoldással oktatóanyagot, hogy otthon 29 kidolgozott feladaton és 34 további rövid példán gyakorolhass.

Hogyan írj képleteket az Excelben?

Az 5 legáltalánosabb Excel hiba, amit Te is elkövetsz – hacsak nem olvasod el ezt a cikket

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük